A hét első kereskedési napján a román papírok adásvétele alig több min 3,3 millió eurós forgalmat generált, miközben a vezető mutatók mindegyike számottevő veszteséget szenvedett mindössze négy papírnak sikerült a napot pozitív tartományban zárni.

A blue chipek indexe a BET 2,2 százalékos zuhanással 5160 ponton állapodott meg, miközben az öt befektetési alap (SIF) közös mutatója a BET-FI  22 747 pontig gyengült, ami 3,5 százalékos veszteséget takar az előző nap záróértékéhez képest. Ehhez képest a tőzsdén jegyzett energetikai vállalatok teljesítményét összesítő index a BET-NG vesztesége mindössze 1,6 százalék volt.

A pesszimizmus uralkodott a nagyszebeni határidős piacon (SIBEX) is, az eladási oldalon jelentkező nagy számú befektető kevéssel zárás előtt közel négy ezer ügyletet regisztrált 10 millió  lej összértékben, 43 százalékkal többet mint pénteken. SIF Oltenia (DESIF5) és a Dow Jones Industrialra (DEDJIA_RON) származtatott határidős termékek adták ma is a forgalom jelentős részét.

Helyi idő szerint délután fél ötkor a DESIF5 decemberre kötött árfolyama öt százalékot bukott miközben a DEDIJA_RON 32 pontot veszített. Az arany (SIB_GOLD) decemberre kötött ára unciánként 2,5 dollárt gyengült.


A régió valutáival összhangban enyhe erősödéssel kezdete a hetet a lej, a nap végére azonban a román nemzeti valuta lendülete megtört és az euróhoz viszonyított árfolyama 4,284-ig gyengült.


Nem keltett nagy érdeklődést a kincstári aukció sem, annak ellenére, hogy pénzügyminisztérium által ígért hozam már 7 százalék fölé emelkedett. A pénzügyi tárca 1,4 milliárd lejt (1 lej=64,02 forint) próbált összegyűjteni, legfeljebb évi 7,07 százalékos éves átlaghozammal, ám mindössze egy milliárd lej értékű 12 hónapos adósságpapír talált gazdára.

Az akut forráshiánnyal küzdő ország költségvetésének finanszírozására mindeddig 33 milliárd lej értékben adott el állampapírokat, az októberi 3,1 milliárd lejes aukció után novemberben  további 4,6 milliárd lej értékben terveznek állampapírt értékesíteni.

Piaci elemzők szerint a politikai bizonytalanság és a vártnál kedvezőtlenebb inflációs várakozások miatt Bukarestnek egyre magasabb kamatot kénytelen fizetni egyre kisebb számú hitelezőinek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!