A keddi Napi Gazdaság cikke

Szeptemberben alacsonyra süllyedt a befektetők aktivitása a hazai alappiacon a Napi Gazdaság számításai szerint, az alapkezelők szervezete, a Bamosz adatbázisában szereplő mintegy 430 befektetésijegy-sorozat esetében. (Az adatbázisban nem elérhető zártkörű, főleg intézményi alapok a képet még módosíthatják.) A számok azt mutatják, hogy csak alig 8,5 milliárd forint friss tőkét fektettek a befektetők az alapokba, pedig augusztusban még százmilliárd felett volt ez a szám. A befektetések hozamai mintegy 25 milliárd forinttal növelték az alapok tőkéjét, ami eléggé jónak számít a 3000 milliárd forint körüli összvagyonra vetítve.

A kis- és nagybefektetők a legnagyobb összeget, több mint 7,5 milliárdot ingatlanalapokba fektették, az általában nagyon kedvelt pénzpiaci alapokból viszont most ki is vontak néhány száz milliót. Hasonló mértékben csökkent a kötvényalapok vagyona, a vegyes alapok viszont bővültek, főleg a kötvénytúlsúlyosak. A részvényalapokból 1,7 milliárd forintot vittek el, a még kockázatosabb származtatott alapok tőkéje viszont 1,9 milliárd forintnyi befizetéssel gyarapodott.

Az euróban denominált alapok 1,1, a dollárban indultak pedig 1,4 milliárd forintnyi devizabeáramlást könyvelhettek el számításaink szerint. A változások mögött néha egy-egy nagyobb tranzakciónak komoly hatása van, így például ha az ING globális részvényalapjából nem visznek el egy nagyobb összeget, a részvényalapok bőven pozitív szaldóval zártak volna.

Szeptember végével lezárult egy negyedév is, amely összességében nem volt rossz a hazai befektetési alapok számára. Abból a 410 alapból, amely a negyedév elején is működött, 355 nyereséges volt három hónap alatt, csak a többinél mértek mínuszt. Összesen 215 olyan alap volt, amelynek hozama meghaladta az 1,5 – évesítve 6 – százalékot, valamivel több tehát, mint a konstrukciók fele.

A hozamlista elején általában kelet-európai, török, orosz, esetleg más feltörekvő piaci részvényalapokat és nyersanyagalapokat találunk, más nem is igen fért fel a lista első húsz helyére. A lista másik végén, a mínuszos teljesítményű termékek között eléggé vegyes a kép, néhány részvényalap mellett nemzetközi kötvényalapok és nyersanyagalapok is akadnak.

Feltehetően sok olyan van közöttük, amely a forint erősödésén sokat veszített, devizabefektetéseit nem fedezte le. Néhány vesztesnél valószínűsíteni lehet, hogy shortolták a részvénypiacokat, ami abban a negyedévben nem bizonyult jó ötletnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!