Jelentősen visszaesett az olajipar profitja

Az alacsony olajárak következtében több olajvállalat profitja jelentősen visszaesett a második negyedévben.
MTI-Eco, 2015. augusztus 7. péntek, 08:44
Fotó: Reuters

A Transocean Ltd., a világ legnagyobb tengeri olajfúró parkjával rendelkező vállalatának profitja 342 millió dollárra csökkent a második negyedévben, ami 42 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A svájci székhelyű cég árbevétele 19 százalékkal 1,88 milliárd dollárra esett, ugyanakkor még így is meghaladta a piaci várakozásokat. Az alacsony olajárak miatt folyamatosan szűkíti flottáját a vállalat, kiadásait csaknem 800 millió dollárral mérsékelte.

Az amerikai Marathon Oil Corp. 386 millió dolláros veszteséggel zárta a második negyedévet, szemben az egy évvel ezelőtti 540 millió dolláros nyereséggel. Árbevétele pedig csaknem felére, 1,5 milliárd dollárra csökkent 2014 azonos időszakához képest. Az Európában, Észak-Amerikában és Afrikában aktív vállalat termelése ugyanakkor - Líbiát nem számítva - 6 százalékkal, napi 407 ezer hordóra nőtt a második negyedévben.

A társaság az április-júniusi időszakban mérsékelte egyesült államokbeli tevékenységét, így 40 százalékkal csökkentette tőkekiadásait. Egyúttal a kutatás-kitermelési (upstream) üzletág költségeit és az általános és adminisztratív tevékenység költségét is több mint 20 százalékkal lefaragta.

A mexikói Petróleos Mexicanos (Pemex) nemzeti energiavállalat a költségoptimalizálás érdekében szintén fúrótornyok bezárását tervezi, valamint idén 4 milliárd dollárral mérsékeli beruházási költségvetését, jövőre pedig további megszorítások várhatóak - közölte korábban a cég. A Pemex nyersolaj-kitermelésére vonatkozó korábbi előrejelzését napi 2,4 millió hordóról 2,28 millió hordóra mérsékelte.

Mexikó a világ tízedik legnagyobb olajtermelője, és az Egyesült Államok harmadik legnagyobb szállítója Kanada és Szaúd-Arábia után. A közelmúltban a két legnagyobb amerikai olajipari cég, az Exxon Mobil és a Chevron is arról számolt be, hogy az alacsony nemzetközi olajárak miatt jelentősen visszaesett nyeresége a legutóbbi negyedévben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tibor1980, 2015.08.07 10:57

@troll: Magyar liberállisok gyűjtést rendeznek elmaradt haszonban kárszenvedett Rokefeler családnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.08.07 10:09

nagy különbség van az egyes olajtermelő helyek, módszerek között a költségeket illetően.

az arab félszigeten töredéke az egy hordóra eső költség, mint a tengeri tornyokon, a kanadai olajhomoknál vagy a palaolajnál.

50 dollárnál az arabok még szép profitot termelnek, de a norvégok, kanadaiak, a palaolaj termelők, a mexikói öböl termelői már veszteségessé válnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html