Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BÉT csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a hazai jelzáloglevél-piac élénkül, a kibocsátások volumene emelkedik, és mindezen kedvező tendenciák a következő években tovább folytatódhatnak. A három új, régiós szinten is egyedülálló jelzáloglevél-indexet 2017 decemberétől vezetik be.

Az ingatlanpiaci tranzakciók számának emelkedésével a lakáscélú hitelezés jelentős élénkülése is tapasztalható az elmúlt években. A jelzáloglevél alapú finanszírozást az MNB is fontosnak tartja, ennek érzékeltetésére a jegybank a bankrendszeri forint eszközök és források közötti lejárati eltérés mérséklése érdekében 2015 júniusában rendeletet alkotott.

A Jelzáloghitel-finanszírozás Megfelelési Mutatót (JMM) szabályozó rendelet előírja, hogy a hazai hitelintézetek a forint lakossági jelzáloghitel-állományukat 2017. április 1-jétől legalább 15 százalékban hosszú lejáratú, stabil, jelzálog-fedezetű forint forrásokkal finanszírozzák. Az utóbbi időszakban a jelzáloglevél-piac élénkülése figyelhető meg, két új jelzálogbank is megkezdte tevékenységét és jelentősen nőtt a jelzáloglevél-kibocsátások volumene is, 2016 októbere óta közel 400 milliárd forint jelzáloglevél-kibocsátás valósult meg.

A jelzáloglevél-állomány 2016 októbere óta bekövetkezett megugrása után a hitelezés növekedésével és a hosszú futamidejű papírok hozamainak várható csökkenésével tovább nőhet a nettó kibocsátási volumen, amit a JMM-előírás 2018. október 1-jén életbe lépő szigorítása is támogat. Ennek megfelelően a JMM minimum elvárt szintje 15-ről 20 százalékra emelkedik, így a bankok mérlegen belüli lejárati eltérése tovább mérséklődik.

Az indexkosarak a BÉT-re mindenkor bevezetett fix kamatozású, forintban denominált és a kézikönyvekben meghatározott egyéb speciális előírásoknak megfelelő jelzálogleveleket tartalmazzák. Az indexek a jelzáloglevél-forgalmazók saját számlás tőzsdei árjegyzéseire épülnek.

A kezdetben havi indexértékek közzététele 2017. december 1-jén indul egy 6-12 hónapos megfigyelési időszakkal, aminek során a BÉT és az MNB a piaci szereplők (jelzálogbankok, bankok, befektetési szolgáltatók, intézményi befektetők) visszajelzéseire és a gyakorlati tapasztalatokra építve fejleszti tovább az indexek módszertanát, hogy az minél jobban megfeleljen a piac igényeinek és hogy a későbbiekben az indexek akár hivatalos pénzügyi referenciamutatók (benchmarkok) legyenek - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!