Jenhitelesek, figyelem!

Erősödéssel reagált a jen a dollárhoz viszonyítva arra a hírre, amely szerint kétéves mélypontra csökkent a fogyasztói bizalom az USA-ban.
NAPI Online, 2007. november 9. péntek, 19:21
Fotó:

Erősödött a japán fizetőeszköz pénteken, a dollár jenkurzusa a 111-es szint alá esett, amire másfél éve nem volt példa.

Az erősödést részben az indokolta, hogy az amerikai bankok legfrissebb bejelentései nyomán felerősödtek a másodlagos hitelpiaci veszteségek nagyságával kapcsolatos aggodalmak, illetve azok a félelmek, amelyek szerint csökkenhet a befektetők kockázati étvágya, így a carry trade iránti lelkesedés is. (A carry trade-ügyletek lényege, hogy az alacsony kamatozású devizát - például jent - a befektető eladja a magas kamatozású devizával szemben, a kamatkülönbözetet megnyeri, cserébe viszont futja a két deviza árfolyamváltozásának kockázatát.)

Az amerikai lakásárak csökkenése és az energiaköltségek emelkedése eközben két éve nem látott mélypontra küldte az USA fogyasztói bizalmi indexét: a michigani egyetem mutatója a szeptemberi 80,9 pontról a vártnál is lejjebb, 75 pontra ereszkedett. Ennek nyomán erősödtek a Feddel kapcsolatos kamatcsökkentési várakozások, ami szintén a dollárt gyengítette.

A jen egysége jelenleg nagyjából 1,55 forintnál jár a bankközi devizaárfolyamok alapján, vagyis a japán fizetőeszköz még a pénteki erősödés után is olcsóbb, mint két hónapja - akkor 1,6 felett állt. Egy éve még 1,7 körül volt a kurzus.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK