Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az USA szemszögéből 2019 első fele még biztatónak ígérkezik, a feltörekvő piacok számára inkább a második félév hozhat pozitív változást. Az amerikai gazdaság lendületének megtörése ugyanis a szigorítás lassítására ösztökélheti a Fedet, a kereskedelmi háború pedig bilaterális megállapodásokkal veszíthet az éléből, mivel fenntartása egyik országnak sem érdeke. Mindkét tényező megkönnyebbülést hozhat a fejlődő részvénypiacokon, ahol az előretekintő P/E árazás máris a hosszú távú átlag alatt van, így a felpattanás is erőteljes lehet.

A feltörekvő országokkal ellentétben a nyugat-európai részvényindexek növekedése érdeklődés hiányában feltehetőleg elmarad, alapvetően a hosszú távú reformok hiánya miatt. A kilátásokat tovább rontják a politikai kockázatok (olasz költségvetési feszültség, Brexit, európai parlamenti választások).

Ezzel szemben Közép-Európa a stabilitás szigete lehet. Bár a GDP növekedése lassul, a főbb országokban egyelőre nem esik érdemben 3 százalék alá - így a relatív növekedési többletük megmarad Európa többi részéhez képest. Eközben a térség országaiban a költségvetések jobbára kiegyensúlyozottak, és bár a folyó fizetési mérlegek enyhén romló képet mutatnak, azokat még mindig ellensúlyozza külföldi működő tőke beáramlása. Ehhez képest az előretekintő P/E értékek, ha nem is sokkal, de a hosszú távú átlag alatt vannak, tehát a túlárazottság nem fenyegeti a régiót - állapította meg Kocsi János, az Amundi Alapkezelő Zrt. részvényportfólió-menedzsere.

A régióban a folyó fizetési mérlegek további romlása várható, de egyrészt nem drasztikus mértékben, másrészt a külföldi közvetlen tőkebeáramlás fedezheti az esetleges hiányt.

Forrás: Amundi

A BUX index rekordszintje közelében jár. A régió legtöbb országához hasonlóan itthon is kedvező üzleti környezetnek örvend a bank- és az olajszektor. A Mol és az OTP kedvező üzleti környezete alapján és a BUX hosszú távú átlagos historikus árazását figyelembe véve úgy tűnik, hogy az index még mindig nem túlárazott - állapította meg a szakember.

Véleménye szerint a részvények mellett a kockázatkerülő befektetők számára egyre vonzóbbak lehetnek az 1-2 éves amerikai államkötvények, amely 3 százalék körüli hozamot biztosítanak. Emellett az inflációs félelmek erősödése esetén a a nyersanyagok és ingatlanok jó menedéket nyújthatnak - a csökkenő olajárak pedig már most is kedvező beszállási pozíciót kínálnak. Mindezek túl a private equity típusú befektetések lehetnek még vonzóak, igaz ott még magasabbak a kockázatok és hosszabb (8-10 év) az elvárt befektetési időtáv.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!