A hétfői piaczárás után jelentett a Danubius, mely 2012 utolsó negyedévéhez képest a tavalyi október-decemberi időszakban 6,2 százalékkal, 11,3 milliárd forintra emelkedő bevételről adott számot, melyben az 5 százalékkal emelkedő átlagos tavalyi euró-forint keresztárfolyam is jelentős szerepet játszott. A csoport euróban kifejezett bevétele 1 százalékkal emelkedett. Bár a társaság negyedéves bontásban nem tesz közzé foglaltsági adatokat, csoportszinten a kumulált adatok szerint mindegyik negyedévben javult a foglaltság alakulása 2012 azonos időszakához képest. A tovább növekvő bevételeknek köszönhetően a gördülő 12 havi mutató újabb csúcsra emelkedett.

A forintban kifejezett bevételek nemcsak csoportszinten, hanem minden régióban emelkedtek a negyedik negyedévben: itthon 4, Csehországban 16, Szlovákiában 3, míg Romániában szintén 3 százalékos növekedésről számolt be a Danubius. Bár negyedéves foglaltsági adatokat régiós bontásban sem közöl a társaság, a teljes évet tekintve csupán a marienbadi szállodákban csökkent a foglaltság, 2,5 százalékponttal. 

Az árbevétel-növekedést a szolgáltatások típusa szerint vizsgálva mindegyik szegmensben jó hírekkel szolgált a vállalat: a fajsúlyos szállodai, vendéglátói és gyógyászati bevétel rendre 4,5, 5,7 illetve 2,7 százalékkal 5,3, 3,5 és 1,5 milliárd forintra emelkedett.

Bár az anyagjellegű a személyi jellegű ráfordítások és az értékcsökkenés bázishoz képest rendre 5, 9,6 és 3,4 százalékkal emelkedett, az egyéb ráfordítások 20,9 százalékkal csökkentek. Mindezek fényében a Danubius üzemi eredménye 13,9 százalékkal javult, az egy évvel ezelőtti 925 millió forintos veszteség után 796 millió forintos veszteséget jelentett. A csökkenő üzemi veszteségnek köszönhetően az EBITDA 71,9 százalékkal 404 millió forintra emelkedett. A gördülő mutató értéke így már 11. negyedéve növekszik.

A társaság az euróban levő hitelállománya és a 2012-es év végi záróárfolyamnál 2 százalékkal magasabb tavalyi euró-forint kurzus ellenére jelentősen (445 milliós veszteség helyett 5 millió forintos nyereség) javuló nem realizált árfolyamnyereségről számolt be. Döntően ennek köszönhetően pénzügyi eredmény soron 101 millió forintos veszteséget jelentett a Danubius szemben az egy évvel ezelőtti 586 millió forintos veszteséggel.

A fentiek fényében a vállalat adózás előtti és adózott eredménye is nagy mértékben javult: előbbi soron 894, utóbbin 985 millió forintos veszteséget jelentett, ami rendre 41 és 38,7 százalékkal jobb mint az előző évi eredmény. 

A társaság javuló eredménytermelésével párhuzamosan az eladósodottsági mutatók is igen sokat javultak az utóbbi időszakban: bár a nettó hitel/saját tőke 0,5 százalékponttal emelkedett a harmadik negyedévhez képest, továbbra is mintegy 12 éves mélypontja közelében tartózkodik csakúgy mint a nettó hitel/EBITDA mutató.

Bár a javuló iparági környezet a Danubius eredményeire is jó hatással van, a menedzsment továbbra is óvatos. A tavalyi bevételnövekményt ugyanakkor nehéz lesz megismételnie a vállalatnak, miután 2013-ban több jelentős keresletnövekedéssel járó egyszeri esemény és rendezvény is növelte a szállodai szolgáltatások iránti keresletet.

A pénzügyi és gazdasági válság a szállodaiparra is rányomta a bélyegét, azonban az utóbbi időszakban a gazdaság egyre biztatóbb helyzetének köszönhetően a szektorban is kedvező folyamatok indultak el. A javuló fundamentumok a részvényárfolyamokat is támogatják: az MSCI Europe Hotel szektorindex értéke az elmúlt egy évben több mint 20 százalékkal emelkedett. A Danubius ráadásul még szektortársait is lényegesen felülteljesítette, a részvények árfolyama 1 év alatt megduplázódott.

A részvényárfolyamok emelkedésével párhuzamosan az árazási szintek is tovább emelkedtek: az MSCI Europe Hotel szektorindex 12 havi előretekintő P/E rátája már 19,1, míg a harmadik negyedév végén az index a benchmarkot alkotó társaságok nettó eredményének 17 -szeresén forgott. A szektor így már nemcsak a historikus tekintetben forog átlag feletti P/E-szorzóval, hanem az árazási szint közelíti a válság előtti évekét.

A Danubius árfolyama
Kép: www.markers.hu


A Danubius mellett szólhat ugyanakkor, hogy bár a részvények az utóbbi évben látványosan felülteljesítették a szektortársakat, ráadásul a nagytulajdonos befolyása is igen jelentős, azonban a papírok továbbra is a könyv szerinti értékük (6200 forint) alatt forognak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!