Az FTSE-100 0,6, a CAC-40 0,9, a DAX 1,6 százalékot emelkedett, a Stoxx Europe 600 indexe 0,5 százalékot erősödött. A periféria intexei is nyereségben zártak: a milánói FTSE MIB 0,7, a madridi IBEX-35 1,2, az athéni ASE 3,9 százalékkal emelkedett.

A felfelé menetnek a napközben megjelent pozitív hírek ágyaztak meg: Japánban a kormány elhalasztotta a jövő őszre tervezett újabb áfaemelést, és előre hozott választásokat kezdeményezett. A befektetők szemében ez növelte annak esélyét, hogy Japánban tovább fogják erősíteni a központi gazdaságösztönzést. Ezzel a nyugati tőzsdék túltették magukat a hétfői, átmeneti pesszimizmuson, amelyet az okozott, hogy friss adat szerint Japán gazdasága a harmadik negyedévben recesszióba süllyedt.

Hatalmas meglepetést okozott a német ZEW index friss adata is: negatív tartományból pozitívra váltott, méghozzá a bizakodók vártnál sokkal nagyobb többségét jelezve.

Kereskedők szerint a befektetők egyre szélesebb köre valószínűsíti, hogy az Európai Központi Bank (ECB) belátható időn belül bővítheti likviditásnövelését. Előző nap az ECB elnöke európai parlamenti beszámolójában utalt arra, hogy a bank, szükség esetén, állampapírok elsődleges piaci vásárlását sem zárja ki, azaz esetleg valódi mennyiségi enyhítésbe kezdhet.

Különösen jól teljesítettek a légitársasági és más utazási részvények, miután a brit easyJet profitnövekedést valószínűsített az olcsóbb üzemanyag miatt.

Délután kiderült, hogy az Egyesült Államokban a várt további csökkenés helyett kissé emelkedtek a termelői árak októberben. A havi emelkedés azonban csekély volt, éves összehasonlításban pedig a drágulás kilenchavi mélypontra lassult, úgyhogy az adatsor nem csökkentette, inkább táplálta a reményt, hogy az amerikai jegybankrendszernek (Fed) nem kell sietnie a jövőre várt kamatemeléssel.

Az európai tőzsdezárást követően - közép-európai idő szerint este fél nyolc körül - a Wall Street-i indexek is emelkedőben voltak. A Dow 0,3, az S&P-500 0,6, a Nasdaq 0,7 százalékos emelkedésben volt. Az olaj ára 1,3 százalékkal esett.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!