A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 357,97 pontos, 0,90 százalékos emelkedéssel, 40 021,89 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 8,3 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest - írt az MTI.

Pozitív hangulatú volt a kereskedés mind a magyar, mind a nyugat-európai piacon, a BUX-index 0,9 százalékot emelkedett - mondta Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az M1-en. A vezető részvények közül a Mol emelkedett a legtöbbet, a Richter lemaradó volt, a papír a reggeli nyitás óta érdemben nem mozdult el.

Ismét a figyelem középpontjába került az amerikai költségvetési vita. A tőkepiacok szempontjából megnyugtató lenne, ha sikerülne mielőbb pontot tenni a kérdés végére - tette hozzá a szakértő.

A BUX-index az európai trendeknek megfelelően emelkedett. A teljes forgalom háromnegyedét a Mol és az OTP adta, a vezető részvények közül a Mol erősödött a legjobban. A nap folyamán magyar vállalati hír nem érkezett - mondta Bukta Gábor, az Equilor elemzője az MTI-nek.

A Mol 64 forinttal, 2,11 százalékkal 3098 forintra erősödött, 2,3 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 60 forinttal, 0,55 százalékkal 10 970 forintra nőtt, forgalmuk 4,0 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,64 százalékkal 473,50 forintra emelkedett, forgalma 175,8 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 10 forinttal, 0,15 százalékkal 6700 forintra nőtt, a részvények forgalma 953,3 millió forintot ért el.

A BUMIX 4275,92 ponton zárt pénteken, ez 15,95 pontos, 0,37 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Emelkedéssel zártak az európai tőzsdék

Vegyes kezdés után kedvező makrogazdasági jelzéseknek köszönhetően indexerősödéssel zártak pénteken az európai értékpapírpiacok - írta az MTI. A piacok pozitívan értékelték, hogy novemberben az euróövezet folyó fizetési mérlege az előző havinál nagyobb többletet mutatott. Az export növekedésének köszönhetően 32,5 milliárd euróra nőtt a többlet az októberi 30,3 milliárd euróról. Az emelkedést a kedvező vállalati gyorsjelentések is segítették.

A pán-európai Stoxx 600 index napközben két és fél éves csúcsot is érintett, a záráskor azonban valamivel lejjebb, 0,41 százalékos nyereségben állt. Az index az év eleje óta közel három százalékkal erősödött. A szintén pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,46 százalékkal erősödött pénteken. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,87 százalékkal emelkedett.

Londonban 0,36 százalék erősödést ért el pénteken az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 1,14 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,58 százalékkal emelkedett. Madridban 0,36 százalék, Milánóban 0,62 százalék erősödéssel fejezte be a kereskedést a tőzsde.

Esett az olajár

Az olaj ára az emelkedő amerikai olajtermelés kilátása miatt csökkent pénteken. Az európai piacok zárásakor a Brent nyersolaj jegyzése 1,13 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben, hordónként 68,53 dolláron, a WTI jegyzése pedig 1,17 százalékkal alacsonyabban, 63,20 dolláron.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) prognózisa szerint az Egyesült Államok is belép a napi 10 millió hordó olajat termelő országok szűk klubjába és meg is előzi Szaúd-Arábiát és Oroszországot.

Hétfőn az olajár még 2014 decemberi csúcsnál tartott, a Brent 70 dollár felett, a WTI pedig 65 dollár közelében. A mostani gyengüléssel az olajár tavaly október óta a legnagyobb egy heti csökkenése elé néz.

Az euró árfolyama három éves csúcsnál jár a dollárral szemben, de kissé gyengült pénteken. Az eurót 0,07 százalékkal jegyezték gyengébben 1,2229 dolláron.

Az arany ára 0,52 százalékkal, unciánként 1334,10 dollárra emelkedett.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!