Az iraki központi kormány jóvá fogja hagyni a kurd regionális hatóságok által külföldi társaságokkal kötött termelés-megosztási megállapodásokat - nyilatkozta az AFP-nek Nuri al-Maliki iraki miniszterelnök.

A nyilatkozatot az Olajminisztérium nem erősítette meg és a Reuters által megkérdezett iraki főtisztviselők meglepőnek nevezték. Közölték, nincs tudomásuk róla, hogy bármilyen hivatalos döntés született a szerződések elfogadásáról.

Korábban a kurd hatóságok által kötött szerződések érvényességét a bagdadi központi hatóságok megkérdőjelezték és az elhúzódó vita miatt felfüggesztették a kivitelt a kurd régióból.

"Az Olajminisztérium elfogadta ezeket a szerződéseket, mivel a kurdisztáni kitermelés egészen más jellegű, mint a bászrai" - tette hozzá a miniszterelnök a dél-iraki olajban gazdag területekre utalva. 

"Délen az olaj a felszínhez közel helyezkedik el, míg Kurdisztánban jóval mélyebben, aminek kitermeléséhez komolyabb erőfeszítésekre van szükség" - magyarázta. 

Mintegy 40 társaság, köztük a Mol fektetett be kurdisztáni olajkutatásba, de egyelőre nem tudják exportálni a kitermelt olajat, mivel a központi kormányzat alkotmányellenesnek minősítette szerződéseiket.

A múlt héten azonban változott a helyzet: a kurd régióból a Tawke mezőről megindult az olajszállítás, mintegy 10 500 hordó/nap mennyiségben.

A Mol nagyon jelentős találatokat ért el a régióban, többek között partnerével a Gulf Keystone-nal, igaz ezeknek a végleges kiértékelése még folyamatban van.

A találatok értékét eddig jelentős diszkonttal kezelte a piac, mivel nem volt biztosított a kitermelt nyersolaj elszállítása a kurd és a közpinti kormányzat közötti néézeteltérések miatt.

Amennyiben a két fél megegyezik és az olajszállítás beindul, az pozitív hatással lehet a magyar olajtársaság megítélésére is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!