Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pénteken kora reggel már 311,66 forinton jegyezték az eurót, délután 2-re az árfolyam 312,80 forint volt. Legutóbb december közepén jegyezték ilyen magas áron az eurót. A forint idei leggyengébb árfolyama eddig a január végi 311,70 forint volt. A hetet 308,99 forinton, a hónapot 308,11 forinton, az évet 309,42 forinton kezdte az euró - emlékeztetett az MTI.

A dollár jegyzése a péntek kora reggeli 294,06 forintról 294,50 forintra emelkedett délután fél kettőig, a svájci franké pedig 290,46 forintról 290,90 forintra. A dollár idei legerősebb jegyzése január elején volt 296 forint felett, a svájci franké pedig január végén 291 forint felett.

Napok óta látszik, hogy a forint-euró árfolyam feljebb tudott lépni, amelynek alapvetően két oka lehet. Az egyik, hogy a piac az elmúlt egy-két hétben beárazta, hogy az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed kamatot emel március 15-én. Ez csökkenő befektetői keresletet eredményezett és hátrányosan érintette a feltörekvő piacokat - tájékoztatta a Napi.hu-t Csajbók Róbert az ING Bank devizapiaci üzletkötője.

A térség valutái is a forinthoz hasonlóan reagáltak a piaci várakozásokra: a román lej kilenc havi, a lengyel zloty három heti mélypontot érintett pénteken. Ezzel párhuzamosan emelkedett kissé a térségbeli devizákban denominált állampapírok hozama is.

Csajbók szerint a másik lehetséges ok, hogy a héten megjelent 2,9 százalékos inflációs adat magasabb volt a vártnál, a Magyar Nemzeti Bank viszont a várakozások szerint továbbra sem emel kamatot, amely ilyen helyzetben a megszokott lenne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!