A nagy nyugdíjalapok válaszokat követelnek az S&P Globaltól azzal a döntésével kapcsolatban, hogy egyenlőtlen szavazati jogokat biztosító elsőbbségi részvénysorozatokkal rendelkező vállalatokat enged be népszerű indexeibe, ami lehetővé teszi a Blackstone és az Ares magántőke-óriások számára, hogy csatlakozzanak az S&P 500-hoz.

A nyugdíjalapokat képviselő és az egyenlőtlen szavazati jogok ellen fellépő Council of Institutional Investors (Intézményi Befektetők Tanácsa) az S&P-nek írt levele szerint meglepődött és csalódott az indexcég április 17-i döntése miatt, amely szerint az S&P 500 és más indexekbe újra felveszik a több részvényosztállyal egyes részvényesi csoportoknak extra jogokat biztosító - írja a Financial Times.

Nagy visszalépés

Az S&P változtatása komoly visszalépés abban az öt évvel ezelőtt megkezdett folyamatban, amely kizárta a kettős osztályú részvényekkel rendelkező új vállalatokat az indexekből. Az S&P eredetileg 2017-ben tiltotta be a kettős részvényosztályú vállalatokat, miután a Snap, a Snapchat alkalmazás tulajdonosa szavazati jog nélküli részvényeket vezetett be a tőzsdére, amin a nyugdíjalapok komolyan felháborodtak. Az S&P tiltása ugyanakkor nem vonatkozott a már indexben lévő részvényekre, mint például az Alphabet, a Berkshire Hathaway és a Meta.

Az intézményi befektetők és a vállalatok évtizedek óta háborúznak a többszörös részvénysorozatok gyakorlata ellen. Ezt a konstrukciót jellemzően a családi irányítás alatt álló vállalatok, például a Ford és a The New York Times használták eredetileg, hogy megőrizzék a családi ellenőrzést a vállalkozások felett. A lényeg, hogy a nyilvános tőkeemelések sroán jelentősen kisebb szavazati joggal rendelkező részvényeket adtak el.

Az utóbbi években a tőzsdei kibocsátások egyre gyakrabban használtak kettős részvényosztályokat, különösen a Google 2004-es vitatott észvénykibocsátása óta. Nyugdíjalapok és más nagybefektetők támadták a rendszert, mivel az szerintük aláássa befolyásukat az igazgatóságok felett. Az ISS Corporate Solutions szerint az S&P 500-as index kosarában jelenleg 27 kettős részvénysorozattal rendelkező társaság van. A Keefe, Bruyette & Woods befektetési bank szerint az S&P 500-ban, a közepes kapitalizációjú társaságokat tartalmazó 400-ban és a kisebb cégeket követő 600-ban már több mint 100 ilyen vállalat szerepelhet.

-Mélységesen megdöbbentett bennünket az S&P retrográd döntése. Jelenleg nem világos, hogy az elmúlt hónapok döntéshozatali folyamata során milyen mértékben konzultáltak megfelelően a szélesebb befektetési iparággal

- mondta Caroline Escott, a brit vasutasok számára 35 milliárd fontot kezelő Railpen vezető befektetési menedzsere.

Az S&P közölte, hogy a vállalat időnként felülvizsgálja indexmódszertanát, és a több osztályú részvényekre vonatkozó változtatás a piaci szereplőkkel tavaly folytatott nyilvános konzultáció eredménye volt. A piacokon és a befektetői hangulatban 2017 óta bekövetkezett változások azt jelentették, hogy a több részvénysorozattal rendelkező vállalatok korlátozása már nem szolgálta az indexcsalád célkitűzését.

A több részvényosztállyal rendelkező vállalatok a teljes befektethető univerzum részét képezik, és épp ezért alkalmas kell lenniük az indexekbe való bekerülésre. E nélkül ugyanis az indexek elveszítik azt a funkciójukat, hogy a piac minél szélesebb körét nyomon kövessék

- áll az indexszolgáltató közleményében.

Az S&P szabálymódosítása azt jelenti, hogy a két vagyonkezelő óriáscég, az Ares és a Blackstone hamarosan csatlakozhat az irányadó S&P 500 indexhez. Ráadásul a tapasztalat azt mutatta, hogy az S&P 2017-es tiltása a kétosztályos részvényekre vonatkozóan nem tartotta vissza a vállalatokat attól, hogy az elmúlt években ezzel a struktúrával lépjenek a tőzsdére.

Végül a piac dönt

Szakértők szerint hosszabb távon nem az indexszolgáltatók határozzák majd meg, hogy mennyire lehet eladni a befektetőknek a kevesebb jogosultsággal rendelkező részvényeket. Az alacsony kamatkörnyezettel és száguldó tőzsdei árfolyamokkal jellemzett elmúlt évtizedben nagy volt a befektetői étvágy, a gyakorlatilag mindent megvettek. Könnyen lehet azonban, hogy a múlt évben elindult medvepiac és a kamatemelések hatására válogatósabbak lesznek a befektetők és a piac így nem szívja majd fel ezeket a részvényeket. Az Egyesült Államokban idén amúgy jelentősen visszaesett az első nyilvános részvénykibocsátások volumene,

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!