Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Raiffeisen Bank International harmadik negyedéves adózás utáni vesztesége 119 millió euró lett, ami 30 százalékkal kedvezőbb a vártnál. Az adózás előtti eredmény pedig sokkal, 115 millió euróval lett jobb a vártnál, így majdnem nyereséges lett a bankcsoport az eredmény után elszámolt adótól eltekintve. A nettó kamat, valamint díj- és jutalékbevételek magasabbak, a kereskedési bevételek ugyanakkor alacsonyabbak lettek a vártnál. A hitelezési veszteségek (céltartalék) és általános igazgatási költségek kedvezőbben alakultak a Reuters konszenzusánál.


A második negyedévben elszámolt 67 millió euró után újabb 205 millió eurós ráfordítást számolt el a devizahiteles csomag miatt várható veszteségekre a Raiffeisen, így az elszámolások teljes hatása elérte a 272 millió eurót, szeptember végi árfolyamon a 84,4 milliárd forintot. Ez nagyobb, mint a bank által korábban jelzett 75 milliárd forint, ugyanakkor a negyedik negyedévben már nem várható további érdemi veszteség az ügy miatt.

A háborús helyzetben lévő Ukrajnában viszont kisebb veszteséget ért el a bank, mint Magyarországon: nálunk 202 millió euró, Ukrajnában 105 millió euró volt a mínusz. A teljes csoport 119 millió eurós vesztesége az elmúlt éveket nézve rekordot jelent.
Eközben az alaptevékenységben sincsen ok sok örömre a Raiffeisennél, amit csak ront az orosz-ukrán helyzet. A nettó kamatbevételek egy év alatt stagnáltak az osztrák bankcsoportnál, a díj- és jutalékbevételek pedig 3 százalékkal visszaestek.

A vártnál jobban alakultak a bevételek nagy részéhez hasonlóan a ráfordítások is, a működési ráfordítások örvendetes módon 5 százalékkal csökkentek euróban számítva a banknál, igaz, ebben a hrivnya és a rubel gyengülése fontos szerepet játszhatott. A céltartalékok viszont jelentősen, 56 százalékkal nőttek, elsősorban az Ukrajnában megképzett 143 millió eurós hitelezési veszteség miatt (a magyar devizahiteles csomagot nem itt számolják el).

Az orosz gazdasági visszaesés és rubelgyengülés megtette a hatását: az innen származó eredmény euróban számítva 38 százalékkal esett vissza a Raiffeisennél, igaz, még így is a legnyereségesebb leánybankról van szó. Az NPL-ráta bizonyos országokban nagyon magas: Magyarországon 27,3 százalék, Ukrajnában pedig most már 39,8 százalék.

A Raiffeisen hitel-és betétállománya lényegében stagnált egy év alatt, pozitív fordulatról tehát az Erstéhez hasonlóan a másik nagy osztrák bankcsoportnál sem beszélhetünk.

A bank megerősítette korábbi előrejelzését, hogy idén vesztesége, jövőre viszont már több százmillió eurós nyeresége lehet. Az is kiderült, hogy az év elején végrehajtott 2,8 milliárd eurós tőkeemelés után nem tervez újabb tőkebevonást a társaság.

A Raiffeisen árfolyama
Kép: www.markers.hu

A Raiffeisen grafikonját vizsgálva elmondható, hogy az árfolyam továbbra is eső trendben mozog és az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt helyezkedik el, ami medvepiacot jelent. Az elmúlt hónapok esésének hatására az árfolyam ismét tesztelte a 2011-ben kialakított mélypontot 14,5 euró közelében, ahonnan rövid felpattanás következett. A további erősödéshez a 17 eurós szint áttörésére volna szükség (50 napos mozgóátlag és az eső trendvonal is itt található), míg alulról a 14-14,5 eurós zóna jelent erős támaszt melynek elesése esetén megnyílna a tér lefelé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!