A CNBC által megkérdezett elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 16 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 48 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 18 ponttal kúszhat feljebb a nyitásban - írta az MTI.

Európában ma kevés makroadat várható. Spanyolország és Írország a kiskereskedelmi forgalom, Németország pedig az importárak decemberi alakulását tükröző adatokat hozza nyilvánosságra, míg a nagyobb vállalatok közül a Telekom Austria és a Bankia spanyol bank teszi közzé gyorsjelentését.

Szerte a világban fokozták a befektetők kockázatvállalási kedvét a robusztus gazdasági növekedésről tanúskodó adatsorok és a vártnál jobb vállalati beszámolók.

Pénteken újabb történelmi csúcson zártak a New York-i tőzsdeindexek, aminek következményeként Ázsia és a csendes-óceáni térség vezető tőzsdéinek többségén emelkedtek a mutatók. Nem okoztak csalódást a Standard & Poor's 500-as mutatót alkotó amerikai nagyvállalatok közül azok, amelyek péntek reggelig hozták nyilvánosságra negyedéves beszámolójukat. 80 százalékuk számolt be ugyanis a vártnál nagyobb nyereségről, 82 százalék pedig a vártnál nagyobb árbevételről. A legnagyobbak azonban, köztük az Apple, a Microsoft és az Amazon, csak ezen a héten adják ki gyorsjelentésüket.

Tokióban a Nikkei mutatója 0,01 százalékos mínuszban zárt, gyakorlatilag stagnált, mert a kedvező gyorsjelentések hatását túlnyomórészt kioltották a jen dollárhoz viszonyított erősödése, ezáltal pedig a nagy exportőr cégek kilátásai miatti aggodalmak. A dél-koreai Kospi viszont 0,91 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,42 százalékos pluszban zárt.

A vezető sanghaji index 0,88 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,44 százalékos veszteségben állt a záráshoz közeledve. A kereskedés elején még pluszban álló indexek azután váltottak csökkenésre, hogy Kína központi gazdaságtervező szervezete, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) főtitkárhelyettese egy hétfőn megjelent cikkben azt írta, hogy idén 6,5-6,8 százalékra lassulhat a gazdasági növekedés rendkívüli következményekkel járó valószínűtlen események (black swans) vagy nagy hatású, előre nem látható és többnyire nem is tudatosuló fenyegetések (gray rhinos) hatására.

A kriptodevizák árfolyama csökken. Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe - amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja - 11 219,30 dolláron, 4,06 százalékos veszteségben állt, a napi minimum 11 219,30 dollár, a maximum pedig 11 765,40 dollár volt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára vegyesen alakult. A legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,16 százalékos veszteségben, 70,04 dolláron, a márciusi szállítású WTI 0,26 százalékos pluszban, 66,30 dolláron forgott nyolc óra körül.

Pénteken emelkedéssel zártak a nyugat-európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,65 százalékkal, 7665,54 pontra, a frankfurti DAX-index 0,31 százalékkal, 13 340,17 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,87 százalékkal, 5529,15 pontra nőtt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,50 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,51 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,46 százalékkal emelkedett.

Fotó forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!