A részvénypiac forgalma 18,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Pozitív hangulatban indult a kereskedés a részvénypiacokon. Délelőtt is jó volt a hangulat, majd délután újabb lendületet vettek a tőzsdék, miután pozitív meglepetést okozó, kedvező munkaerőpiaci adat érkezett az Egyesült Államokból. A munkaügyi hivatal azzal kommentálta a jó eredményeket, hogy ez a részleges újranyitás eredménye - mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek.

A hazai piacon a BUX index közel 2 százalékos pluszban zárt. Az amerikai tőzsdék több mint 2 százalékos és a nyugat-európaiak is 3 százalék körüli emelkedést mutatnak. Kitörő optimizmus látható a piacokon, minden emelkedik tovább - mondta.

Az Egyesült Államokban májusban az elemzői várakozásokra rácáfolva nem zuhant, hanem erőteljesen nőtt a foglalkoztatottak száma, amikor a koronavírus-járvány és a megfékezését célzó intézkedések lazításának köszönhetően részben újraindult a gazdaság. A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 2 millió 509 ezerrel emelkedett, míg elemzők nyolcmilliós csökkenésre számítottak. A munkanélküliségi ráta az áprilisi 14,7 százalékról 13,3 százalékra mérséklődött, ami jóval kedvezőbb az elemzők által várt 19,8 százaléknál.

Így emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdeindexek pénteken a vártnál sokkal jobb májusi foglalkoztatottsági adatoknak köszönhetően.

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 2,11 százalékos, az S&P 500-as mutató 1,65 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,91 százalékos pluszban indította a kereskedést.

Budapesten a Mol 33 forinttal, 1,68 százalékkal 2000 forintra erősödött, 2,9 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 300 forinttal, 2,66 százalékkal 11 580 forintra nőtt, forgalmuk 12,4 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 14 forinttal, 3,54 százalékkal 382 forintra gyengült, forgalma 557,4 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 55 forinttal, 0,79 százalékkal 7025 forintra emelkedett, forgalmuk 1,7 milliárd forintot ért el.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3629,50 ponton zárt pénteken, ez 7,73 pontos, 0,21 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!