A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közzétett, nem auditált pénzügyi eredményt bemutató befektetői prezentáció szerint a csoport nettó eredménye 391 millió forint lett a tavalyi első negyedévi 24 millió forintos veszteség után.

A konszolidált árbevétel emelkedése elsősorban a villamosenergia és földgáz kiskereskedelmi szegmens bővülése, a hő- és villamosenergia-termelés többlet árbevétele, illetve a tavaly befejeződött beruházások és megvalósult felvásárlás eredménye az Alteo tájékoztatása szerint.

Az EBITDA növekedését elsősorban az Alteo tulajdonába került, Bőny térségben található 25 megawattos szélerőműpark belépése, valamint a tavaly átadott 14 megawatt teljesítményű naperőmű eredményezte.

A társaság a prezentációban jelezte: az első negyedévben a koronavírus-járvány még nem terjedt el Magyarországon annyira, hogy számottevően befolyásolta volna a csoport eredményességét.

Az Alteo profitabilitásának jelentős hányada kevésbé kitett a gazdasági ciklus változásának, ezért a cég vezetése úgy látja, hogy a folyamatos üzemképesség fenntartását biztosító óvintézkedések eredményeként az Alteót várhatóan kevésbé érinti majd a járvány és az abból fakadó gazdasági visszaesés - közölték.

A társaság tájékoztatása szerint a 2019 őszén bemutatott 2020-2024-es stratégiával összhangban megkezdődött a tervezett befektetési, beruházási program megvalósítása, a potenciális befektetési lehetőségek feltárása, valamint a stratégia egyéb pontjait megalapozó átalakítások és szükséges folyamatok megvalósítása.

Ennek keretében megkezdődött az Alteo szabályozási központ kapacitásának bővítése, és egy több mint 2 milliárd forintos beruházási program első lépéseként együttesen 9 megawatt addicionális gázmotor-kapacitás kezdett működni az Alteo tiszaújvárosi és győri telephelyein május elején. A fejlesztés következő ütemében további három, összesen 9 megawatt villamos teljesítményű gázmotort telepítenek, így a program végére az Alteo harmadával bővíti gázmotoros energiatermelő kapacitásait, és ezzel az ország egyik legnagyobb szabályozási központjává válik - jelezték a prezentációban.

Az Alteo Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. A papírok 740 forinton zártak pénteken, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 900, a legalacsonyabb 594 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!