A kínai kormány a gazdaság, és különösen az export élénkítése céljából egyebek között a banki hitelezés bővítéséről és az adókedvezmények növeléséről döntött, mivel a kivitel visszaesése munkahelyek százezreit veszélyezteti. A kínai kivitel 11 hónapon belül csak egyszer, márciusban nőtt.

Este fél nyolckor a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,01 százalék, az S&P 500-as mutató 0,94 százalék, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,91 százalék pluszban állt a hétfői zárószinthez képest.

Kedd estig különösen a gépgyártó és a bányaipari cégek árfolyam emelkedett, az energiaipari részvények árfolyamát pedig a kőolaj drágulása húzta fel, ami erősítette a banki papírok árát is. Ez annak a következménye, hogy a bankok évekkel ezelőtt, amikor jócskán 100 dollár fölött állt a kőolaj hordónkénti világpiaci ára, nagy összegekkel támogatták az amerikai palaolaj-termelés beindítását. Az ágazati cégek azonban gyakorlatilag a tönk szélére jutottak azután, hogy az olajár hordónként 30 dollár közelébe zuhant másfél év alatt. Ez pedig azzal a veszéllyel járt, hogy a bankok nem tudják behajtani követeléseiket, és maguk is nehéz időszak elé néznek. Így most, hogy ha lassan, de mégis emelkedik a kőolaj ára, a bankok kilátása is kedvezőbb.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 89 cent (2,05 százalék) emelkedéssel 44,33 dolláron állt. Közép-európai idő szerint 19.30 órakor New Yorkban az euró 1,1375 dollárra gyengült a hajnali 1,1382 dollárról.

Az arany ára 3,25 dollárral (0,26 százalékkal) 1263,35 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!