A mai délelőtti kereskedést a tegnapi amerikai hírek irányítják, melyek szerint a már régóta és sokak által várt újabb eszközvásárlási program került bejelentésre. A Fed a programnak nem határozta meg a kifutási idejét, egészen addig életben maradhat, ameddig az amerikai gazdaság helyzete azt megkívánja. Az amerikai jegybank ennek keretében havi szinten 40 milliárd jelzálog fedezetes eszközt tervez vásárolni. További újdonsággal is szolgáltak a jegybanki döntéshozók, ugyanis az irányadó ráta egészen 2015-ig a jelenlegi szinteken maradhat.

A mai reggeli kereskedés iránya a kedvező amerikai bejelentést követően nem is lehetett kérdéses, az irányadó nyugat-európai indexek 1 százalék feletti emelkedést produkálnak a délelőtti órákban, a versenyben elöl a spanyol és olasz börzék állnak, 2 százalék körüli erősödéssel.

Az Egyesült Királyság legnagyobb állami tulajdonú bankja, a Royal Bank of Scotland biztosító üzletágát tervezi eladni tőzsdei kibocsátás keretében. A társaságnak egy Európai Uniós szabálynak kell megfeleni, mely szerint a 2008-as válság során 45,5 milliárd fontos mentőcsomagban részesült vállalatnak teljesen túl kell adnia biztosító üzletágán a 2014-es végső határidőig. Az RBS részvényeket a kedvező nemzetközi hangulatban 3,4 százalékos pluszba húzták.

A pénzintézetek részvényeit egész Európában kapkodják a befektetők, a bankszektor 2 százalékos emelkedést könyvelhet el Nyugat-Európában. A nagyobb társaságok papírjai az indexek teljesítményében is jelentős szerepet kapnak: a Credit Agricole 3,1, a BNP Paribas 3, a Commerzbank 2,6, míg a Deutsche Bank 1,1 százalékkal került feljebb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!