Jó a hangulat, nagyot ugrottak a japán indexek

Kilőttek a piacok mind Amerikában mind Ázsiában. Míg a tengerentúli hangulatot Obama kompromisszumos javaslata segítette, addig a japán piacok száguldása mögött a jegybanki döntéshozók holnapi ülése körüli várakozások állhattak. Az irányadó határidős európai benchmarkok nyitás előtti állása alapján Európában is emelkedéssel indulhat a szerdai kereskedés.
portfolio.hu, 2012. december 19. szerda, 09:13
Fotó: Napi.hu

Makroadatok nem voltak a keddi kereskedésben, a piacokat Obama kompromisszumos javaslata mozgatta, mely szerint magasabb jövedelemhatárhoz kötnék a gazdagok adójának emelését valamint további kiadáscsökkentéseket is terveznek. Az idő hiánya miatt a megállapodás szükségessége egyre inkább szorítja az amerikai politikusokat, mert jövő év elején életbe lépnek azok az automatikus egyenlegjavító mechanizmusok, melyek akár recesszióba lökhetik az USA-t.

Az amerikai piacok kedden raliztak, a vezető indexek közül a Nasdaq 1,5, az S&P 500 1,2 százalékkal értékelődött fel, míg a Dow Jones 0,9 százalékos pluszban zárt. A technológiai szektor remek teljesítményéhez az Apple 2,9 százalékos száguldása jelentősen hozzájárult, a papírok korábbi veszteségeiket korrigálták.

Az Apple-t segíthette az a hír is, miszerint a Samsung visszavonja azokat az Apple elleni szabadalmi kereseteket Európában, amelyek az amerikai technológiai óriás készülékeinek betiltását kérvényezték.

Elszálltak a japán indexek

Igen kedvező a hangulat a távol-keleti piacokon, a befektetők a japán központi bank holnapi ülésére várnak, melyen az elemzők szerint a jegybankárok 1000 milliárd jenre rúgó eszközvásárlási programot jelenthetnek be.

Az irányadó japán benchmarkok száguldanak a jegybanki stimulussal kapcsolatos várakozások révén: a TOPIX 2,8, a Nikkei 225 2,4 százalékkal került a szerdai záróára felé. A kínai Shanghai Composite 2162 ponton stagnál.

A jegybanki gazdaságélénkítő program fűtötte hangulatban az ázsiai ország pénzintézetei különösen jól szerepelnek: a Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. 6,1, a Nomura Holdings Inc. 4,7, a Daiwa Securities Group Inc. 3,5 százalékkal értékelődött fel.

Európában is a bikák felé billenhet a mérleg

A kedvező amerikai majd ázsiai hangulat az irányadó nyugat-európai határidős indexekre is részben átragadt. A DAX futures 0,1 százalékos emelkedést mutat a kereskedés indítása előtt mintegy fél órával.

Előbb Európából majd Amerikából érkeznek adatok

Délelőtt publikálják Németországban a decemberi Ifo gazdasági hangulat indexet, mely az elemzők szerint 0,6 ponttal 102 pontra emelkedhetett. Ezt követően fél háromkor az Egyesült Államokban az újonnan kiadott építési engedélyek számának novemberi alakulását valamint a megkezdett építkezések szintén novemberi számát hozzák nyilvánosságra, előbbi mutató 866 ezerről 876 ezerre növekedhet, míg utóbbi 894 ezerről 873 ezerre zsugorodhatott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK