A hír az árfolyam alakulása szempontjából ugyanakkor semleges - mondta el a Napinak Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. Ezt a kölcsönt ugyanis nem azért kapta a bank, amiért amerikai társai - vagyis hogy a tőkehelyzetét javítsák -, hanem a vállalati hitelezés elősegítése érdekében. Márpedig az OTP már évek óta nem fokuszál a vállalati hitelpiacra, így érthető, ha a hitel egy részét visszafizeti, és megfelelő forrásokkal is rendelkezik, amelyek ráadásul olcsóbbak is lehetnek az állami kölcsönnél. Herczenik viszont továbbra is fenntartja azon véleményét, hogy fundamentális alapon túlárazott a részvény.
Mivel a piac számolt azzal, hogy a most visszafizetett állami hitel csak átmeneti és a válságkezelést szolgálja, így a hír az árfolyam szempontjából teljesen semleges - mondta el Kuti Ákos, a Cashline elemzője.

A döntés hátterében állhat az is, hogy a vállalati hitelezést felpörgetni hivatott konstrukció kihasználása legfeljebb a hitelpiac tetszhalála idején, azaz áprilisban, júniusban érhette meg az érdeklődő vállalatoknak, alkalmasint meglévő hiteleik átstrukturálására. Ám később, a helyzet jelentős javulásával, illetve kedvezőbb - akár belső - finanszírozási források megnyílásával már az OTP-nek sem érte meg folytatni a kihelyezést Kuti szerint.

Ami talán némi bizakodásra adhat okot, az a likviditási tartalék látványos javulása, ám ennél is jó lenne látni, hogy milyen lejáratú és kondíciójú források állnak mögötte - szögezte le az elemző, aki szerint a héten megjelenő gyorsjelentést követően e téren is okosabbak lehetünk.

Amikor az OTP megkapta az állami hitelt, az adott viszonyok között jó hírnek számított, azóta viszont sokat változott a helyzet. Így a most meghozott, visszafizetésről szóló döntés helyes ugyan, ám az árfolyamra lényegi hatással nem lesz - véli Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője is. Kérdés, hogy amennyiben a jövőben drágulnának a forrásköltségek, nem jönne-e jól biztosítékként ez a keret a reálgazdaság ösztönzésére, ám egyelőre nincsenek erre utaló jelek. A pénteki, vártnál rosszabb munkaerő-piaci adat ellenben elég fontos ahhoz, hogy áthúzódjon a hét elejére és befolyásolja a mai kereskedést is - szögezte le Réczey.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!