Jó erőbe hozták a görögök a forintot

Jó hangulat uralkodott kedden a forint piacán, a magyar deviza jelentősen erősödött az euróval szemben. A folyamatot a görögök jelzése táplálta, miszerint szerdán bejelentést tesznek a megszorító intézkedésekről.
Kovács Zita, 2010. március 2. kedd, 16:27
Fotó:

A pozitív hangulatnak köszönhetően kedd délutánra 266,50-es szintig ment le az euró forintárfolyama, ami elsősorban annak köszönhető, hogy Görögország jelezte: holnap bejelenti, milyen fiskális eszközöket vet be a deficit leszorítása érdekében - mondta a Napinak Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci üzletkötője.

Ennek következtében az euró is elkezdett erősödni a dollárral szemben, délután négy óra körül 1,3550 dollárt fizettek a közös európai valuta egységéért.

Az euró jegyzése a nap elején 1,3435 dollárig süllyedt, miután a legnagyobb görög közalkalmazotti szakszervezet sztrájkot hirdetett, később azonban erősödni tudott a közös európai pénz, ugyancsak görögországi hírekre, amelyek szerint a kormány szerdán jelenti be megszorító intézkedéseit.

Némileg megálljt parancsolt a forintárfolyam erősödésének Csáki Csaba monetáris tanácstag Bloomergnek adott interjúja, amely szerint még egy kamatvágást mindenképpen reálisnak lát, bár ez megfelelt a piac várakozásának. Ezután a keresztárfolyam visszajött 266,70-ig.

A régiós devizákat nézve a lengyeleknél volt nagyobb mozgás. A pozitív meglepetést okozó GDP-adatnak köszönhetőn a zloty erősödésbe fogott, és az árfolyam lement 3,91 alá az euróval szemben.

Kedden délután egy dollárért 196,75, egy svájci frankért 182,30, egy fontért pedig 294,30 forintot kértek a bankközi devizapiacon.

A szakértő szerint a hét további részében a befektetők hangulatát illetve az árfolyamokat az fogja befolyásolni, hogy a görög bejelentés tartalmát mennyire látják majd reálisnak illetve megvalósíthatónak. Az üzletkötő ugyankor délelőtt még azt közölte lapunkkal: tartósan semmi sem indokolja, hogy a 270-es szint alatt maradjon az euró/forint kurzus.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK