Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Annak ellenére, hogy nagyon rosszul indult a tavalyi év végül sikerült eredményesen zárni 2012-öt - mondta Mesterházy György, az Erste Alapkezelő vezérigazgatója újságíróknak. Tavaly ugyanis a végtörlesztések miatt az év elején 440 milliárd forintról 400 milliárd forintra csökkent a nyilvános befektetési alapok vagyona, amit azonban az év végére sikerült 470 milliárd forintra növelni a beáramló tőke és a jó hozamoknak köszönhetően. A teljes kezelt vagyon nagysága pedig 50 milliárd forinttal 550 milliárd forintra emelkedett. Ezzel az Erste a kezelt vagyon nagyságát tekintve a harmadik legnagyobb szereplő lett a piacon, megszilárdítva a helyzetét. Ez azért is lehet fontos, mert a vezérigazgató szerint az elkövetkező időszakban nem biztos, hogy a magyar piac elbír majd annyi alapkezelőt amennyi jelenleg is van. Az alapkamat várható csökkentése ugyanis mérsékli majd a jutalékszinteket. Ez a jelenlegi 100-150 bázispont helyett 50-100 bázispontot jelent majd, de inkább az alsó értékhez közelítve.

Összességében azonban jó évre számít 2013-ban is Mesterházy György. ennek oka, hogy szerinte a betéti kamatcsökkentés tovább folytatódik majd mivel a jegybanki alapkamat csökkentése sem ál meg, illetve az alacsony hitelezés miatt nem lesznek likviditási gondok a bankszektorban. Mindez az alapok malmára hajthatja a vizet. A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a bár mindig elmondják, hogy a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát, a magyar lakosság mégis önti a pénzt az alapokba az elmúlt évek két számjegyű hozamai után . Januárban például 3-4 százalékkal nőtt az alapok összvagyona. Jelenleg a rövid kötvényalapokba tesznek sok pénzt, és a tavalyi évhez hasonlóan az abszolút hozamú alapok is keresettek.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!