BUX
40021

Jó folytatásban bízik a Mol

A Mol csoport bízik abban, hogy az év hátralévő részében meg tudja ismételni az első félév eredményeit, de figyelembe veszi azt is, hogy a második negyedévben megnőtt az esélye a nemzetközi gazdaság enyhe recesszióba fordulásának, ami befolyásolhatja a második féléves profit alakulását is - mondta Simola József, a társaság pénzügyi vezérigazgató-helyettese kedden az MTI-nek.

NAPI, 2011. augusztus 16. kedd, 11:50

Simola József elmondása szerint elsődlegesen azzal számolnak, hogy a külső feltételek lényegesen nem változnak a következő hónapokban, s így a  Mol csoport tartani tudja az első félévben elért jó eredményeket az év hátralévő részében is, nem számítva az egyszeri tételeket.

Mint kiemelte, várakozásaik szerint a forint árfolyama sem a dollárhoz, sem az euróhoz képest nem tér el érdemben a mostanitól, s a kőolaj ára is a 100-110 dolláros sávban mozog majd hordónként. A kutatás-kitermelés üzletág (upstream) pedig tartani tudja a korábbi évekénél jóval magasabb, napi 145-150 ezer hordó kitermelési szintet.

A lehetséges recesszióról elmondta, alapesetben nem számolnak vele, de ha mégis bekövetkezne, akkor az nemcsak a kőolajárat mérsékelné, hanem a késztermékek, a benzin és gázolaj iránti keresletet is, ami finomító termelés csökkenésén keresztül kihatna a Mol eredményességére is.

A Mol csoport 54 milliárd forint nettó eredményt ért el az idei második negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 43,2 milliárd forint veszteséggel, a bevétel 23 százalékkal 1.298,4 milliárd forintra nőtt, a profit meghaladja az elemzők által várt 46,5 milliárd forintot. A társaság kedden tőzsdei gyorsjelentésében közölte, hogy az első félévben 146,6 milliárd forint nettó eredményt ért el, szemben a tavalyi első hat havi 24,2 milliárd forint veszteséggel. A bevétel 28 százalékkal 2.475,6 milliárd forintra nőtt ugyanezen időszakban. (A tavalyi második negyedévben elszenvedett  nettó veszteséget a jó üzleti eredménnyel szemben felmerült mintegy 76 milliárd forintot kitevő nem realizált nettó árfolyamveszteséggel és a számítottnál magasabb, mintegy 25 milliárd forint adóráteherrel magyarázta a a társaság.)

A vezérigazgató-helyettes elmondta: az éves összevetésben nagyon jó féléves, illetve idei második negyedéves eredmények alapvetően az upstream üzletág teljesítmények köszönhetők. Ezen belül a kitermelés szinten maradásának, a kőolajár-emelkedésnek, amit azonban részben ellensúlyozott a dollárárfolyam változása és egy nagyobb értékcsökkenési leírás. A feldolgozás-kereskedelem szegmens (downstream) eredményére egyebek mellett a keresletnövekedés, illetve a kisebb finomító árrések hatottak.

Simola József a beruházásokról és fejlesztésekről elmondta, hogy a tervek szerint 2011-ben 370 milliárd forintot költenek ilyen célokra. Az első féléves 94 milliárd forintos CAPEX-ráfordítások után azonban várható, hogy ez az összeg mintegy 10-15 százalékkal kisebb lesz, azaz a Mol csoport nem költi az idei év tervezésekor a CAPEX-összegébe beépítette extra-keretet.