A forint a pénteki szintek közelében ingadozott hétfőn fél 11 körül, az európai devizát 293,60 forinton jegyezték. A dollárral szemben is minimális elmozdulás után 214,85 forinton állt a jegyzés, míg a svájci frank kisebb erősödést követően 237,70 forintot ért. Az eurót 1,3672 dolláron jegyezték a pénteki 1,3684 után.

A múlt heti amerikai politikai döntések miatt kibontakozó jó hangulat ma is folytatódhat: a befektetők egyrészt a kötségvetés és az adósságplafon ügyében született döntésnek, másrészt annak örülnek, hogy e döntés átmeneti jellege még okozhat annyi bizonytalanságot, hogy a Fed egyelőre ne nyúljon a kötvényvásárlási programjához. Emellett az Európai Központi Bank (ECB) is úgy tűnik folytatja egyelőre a laza monetáris politikáját - azaz minden jel arra mutat, hogy marad a likviditásbőség a pénzpiacokon.

A forint szempontjából a devizahitelek átalakításának a sorsa az, ami a fentiek mellett befolyásolja az árfolyamot a Commerzbank szakemberei szerint. A piac ugyanis elkezdett árazni egy egyszeri, egyösszegű átváltást, de most úgy tűnik, hogy a kormány sem akar ennyire drasztikus lépést, hanem egy elnyújtottabb, fokozatos átváltás mellett teszi le a voksát, ami a devizatartalékokat is kevésbé viselné meg.

A Commerzbank elemzői szerint a hangulat azonban törékeny, ha a kockázatkerülő hangulat kerül előtérbe, akkor akár 296-297 forint körüli szintekre is visszatérhet az euró, ha viszont marad ez az optimizmus, a mai nap folyamán 292-295 forint között alakulhat az euró/forint árfolyama.

Jelentősebb külföldi makroadatok nem lesznek hétfőn, Magyarországon részletes államháztartási adatokat közöl az NGM, utóbbi azonban nem okozhat jelentős mozgásokat az árfolyamokban.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!