BUX
40021

Jó hangulat uralkodott Európában (bővített)

Jelentős pluszban zártak az európai tőzsdék. Hétfőn a Londonban szünetelt a kereskedés.

NAPI, 2011. augusztus 29. hétfő, 18:52

A forgalom a szokásosnál kisebb volt, részben azért, mert a londoni börze zárva tartott. A DAX és a CAC-40 viszont jelentősebb pluszban - előbbi 2,4, utóbbi 2,2 százalékos nyereségben - zárt. A Stoxx Europe 600 indexe 1,2 százalékkal erősödött a hét első napján.

Az európai emelkedést az energiacégek és a bankok vezették. Hétfőn a kockázatosabb eszközök vásárlására elemzők szerint Ben Bernanke Fed-elnök múlt heti beszéde hozta meg az étvágyat a MarketWatch szerint. Az öreg kontinensen a jó hangulatot erősítette még két görög nagybank fúziós híre is.

A görög részvények a legjobban teljesítők között voltak a hét első napján, Athéni tőzsdeindex 14,4 százalékkal ugrott meg az EFG Eurobank Ergasias SA és az Alpha Bank SA egyesülésének hírére. Ezek a banki papírok körülbelül 30-30 százalékkal  drágultak. A hír hatására a többi banki papír is száguldott: a Piraeus Bank és a National Bank of Greece29 százalék körüli értékkel rallyzott.

Az amerikai indexek emelkedése is segítette Európát. A tengerentúlon az optimizmus fő hajtóereje Bernanke pénteki beszéde volt, amelyben arra utalt, hogy a Fed szeptemberben lépéseket tesz az USA gazdaságának élénkítésére, de emellett jó makroadatok és az Irene hurrikán által a vártnál kisebb kár is segítette a piacokat. Szakértők azonban azt is hozzátették, hogy  a mostani emelkedés az elmúlt hetek visszaesései után egy technikai korrekció, vagyis ez is benne volt a részvények drágulásában mindkét kontinensen.