Az elmúlt időszakban a forint euróval szembeni erősödése a globális nemzetközi hangulatnak és a magyar kormány reformcsomagjával kapcsolatos optimista várakozásoknak volt köszönhető. Szerdán viszont kéthónapos csúcsot döntött az euró a svájci frankkal szemben, és ez párosulva a forint jó teljesítményével, a devizahitelesek terhein már rövid távon is segít, amit jól mutat a 206 forintra csökkenő frankárfolyam.

Hosszabb távon viszont a frank leértékelődésének irányába mutató folyamatok folytatódhatnak, ami a 200 alatti árfolyam lehetőségét sem zárja ki. Annak, hogy jelenleg az euró ilyen jól teljesít az alpesi devizával szemben három oka van - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Földi Balázs, a Commerzbank treasury üzletágának vezetője.

Egyrészt egyre gyengülnek a félelmek az eurózóna válságával kapcsolatban, az adósságok átstrukturálásával egyre közelebb jutunk a megoldáshoz.

A másik befolyásoló tényező a két gazdasági szektor egymáshoz viszonyított gazdasági teljesítménye. Az eurózónából - azon belül is főleg Németországból - egyre több jó hír lát napvilágot - ez alól kivétel az elmúlt pár nap egy-egy kedvezőtlenebb híre -, miközben a svájci gazdaság kezd egy fokkal „visszajönni", az export szektor teljesítményén meg is látszik a kiemelkedően erős frank.

A harmadik tényező a kamatemelési várakozások alakulása. Jelenleg a piac azt árazza, hogy az Európai Központi Bank hamarabb szánja el magát szigorításra, mint a svájci monetáris hatóság. A vélemények szerint az inflációs várakozások, a rövid oldali hozamemelkedések és az elnök, Jean-Claude Trichet héja-jellegű kommunikációja mind azt vetítik előre, hogy az eurózónában hamarabb kerül sor emelésre. A piacok a svájci szigorítást az év végére, míg az eurózónás emelést augusztusra teszik.

Ha ezek a folyamatok hosszabb távon is folytatódnak, a forint tovább erősödhet a frankkal szemben - véli Földi. Ami a forintot illeti, külföldről nem várható komolyabb fenyegetés, itthon pedig a reformcsomagról szól jelenleg minden, így a forint euróval szembeni árfolyama is.

A szakértő szerint azonban túl optimista a piac, a forint eurójegyzése 270-275 körül alakulhat, ami párosulva egy 1,3-1,35-ös euró/frank árfolyammal, pesszimista esetben 210, optimista esetben 200 forintos frankárfolyamot jelent. Ez utóbbinál erősebb forintra nem számít Földi: ahhoz kiemelkedően pozitív hazai eseményekre, illetve pánikszerű frankgyengülésre lenne szükség - most viszont egyikre sincs reális esély.

A svájci frank komolyabb gyengülése ellen az alpesi gazdaság fundamentumai - a reálgazdaság, a folyó fizetési mérleg - adnak támaszt - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A válság előtt 1,5 frankot kértek el egy euróért. Ennek a szintnek a visszatérése most irreális, ám 1,4-ig elmehet az árfolyam, ami azt jelenti, hogy a mostani euró/forint kurzus mellett 195 forint alá is elmehet az árfolyam - tette hozzá a szakértő.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!