Bár az intézkedések fokozatos bevezetését vetítette előre, és túlnyomórészt korábbi ígéreteket erősített meg, a jegybank vezetője először jelentette be, hogy az év végéig egy sor fontos lépést tesznek meg, többet már júniusban.

A lépések között szerepel, hogy a külföldi vállalatok befektethetnek értékpapír-kereskedő társaságokba, pénzügyi lízingeléssel, vagy autóvásárlási hitelezéssel foglalkozó cégekbe és fogyasztói hitelt nyújtó pénzintézetekbe. Megszüntetik azt az előírást, hogy a külföldi biztosítóknak legalább két évig képviseletet kell működtetniük Kínában, mielőtt elindíthatnák üzleti tevékenységüket. Az év végéig pedig összekapcsolják a kínai értéktőzsdék és London kereskedési rendszereit.

Fontos előrelépés, hogy a következő három évben fokozatosan eltörlik a belföldi pénzügyi cégekben megszerezhető külföldi tulajdon hányadát korlátozó előírásokat. A következő néhány hónapban 51 százalékra emelik a kínai brókercégekben, alapkezelőkben és életbiztosítási vállalatokban megszerezhető külföldi tulajdoni hányad maximális értékét, majd ez a korlátozás 2021-re megszűnik. A kereskedelmi bankok által létrehozott vagyonkezelő társaságoknál törlik a külföldieket sújtó korlátozásokat - írta az MTI.

Egy nappal korábban, kedden Hszi Csin-ping kínai elnök is a kínai gazdaság további nyitását, a szellemi tulajdonjogok védelmének erősítését és a vámtarifák csökkentését ígérte a kínai Davosként is emlegetett nagyszabású nemzetközi konferencián. A Moody's szerint az elnök által általánosságban említett intézkedések végrehajtásának részletesebb ütemtervével Kína azt jelezheti, hogy el akarja kerülni az Egyesült Államokkal való kereskedelmi vita kiszélesedését, és erősíteni akarja a piaci bizalmat.

A kínai tőzsdeindexek emelkedéssel reagáltak a szerdai bejelentésekre. A Shanghai Composite (SSEC) 0,56 százalékkal, 3208,08 pontra, a Shenzhen Component Index 0,40 százalékkal, 10 808,37 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 0,28 százalékkal, 3938,34 pontra emelkedett. A hongkongi Hang Seng pedig 0,55 százalékos pluszban, 30 897,71 ponton fejezte be a kereskedést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!