Jó hír jött a frankhiteleseknek

Bár 210 forint környékén van a frank árfolyama, azonban a meglepő svájci inflációs adat miatt halasztódhat a kamatemelés, ami hosszabb távon jó hír lehet a frankhiteleseknek.
Deák Bálint, 2011. május 10. kedd, 10:34
Fotó:

A márciusi hazai külkereskedelmi mérleg előzetes értéke majdnem pontosan megegyezik az előző havival, ami már csak azért is pozitív hírnek számít, mert a konszenzus szerint sokkal alacsonyabb érték volt a várakozás. A remek külkermérleg-adat némi erőt csempészhet a forint kereskedésébe, de alapvetően oldalazásra számítanak a Commerzbank elemzői kedden.

A forint 2 forinttal gywngült az euróval szmben, majd 265 környékén zárta a napot. A régiós devizák közül a lengyel zloty is hasonlóan szerepelt volna, ha nem avatkozik be a helyi pénzügyminisztérium és nem ad el dollárt zlotyval szemben. Így próbálták ellensúlyozni az euró mélyrepülését a dollárral szemben. Az intervenció folytatására számítani lehet a Commerzbank kereskedője, Kerékgyártó Imre szerint, hiszen elhangzott, hogy a különböző forrásbevonásokból származó devizákat készek a piacon vagy a jegybankon keresztül zlotyra váltani. A lengyel deviza ezzel a forintot felülteljesíti a héten és a bejelentés további támaszt ad számára. Ugyanakkor a holnapi lengyel kamatdöntésnél a fentiek miatt nem tartja valószínűnek a szakértő az emelést, így a kamatkülönbözet csökkenésével és az ebből fakadó forint-zloty pozícióátrendezéssel egyelőre nem kell számolni.

Az euró/dollár keresztárfolyam mozgásában az utóbbi napokban kevés logika volt. Tegnap 1,43 alá is képes volt erősödni a dollár, mára az 1,43-1,44 közötti sáv tűnik a legvalószínűbbnek. Új információ nincs, még a görögöknél sem történt drámai fordulat az utóbbi időben. A görög adósságproblémák miatt viszont hétfőn már 1,25-ig erősödött a svájci frank az euróval
szemben. Ma reggel publikálták az áprilisi svájci inflációt, melyet a márciusi 1 százalékos értéknél némileg alacsonyabbra
vártak, de a 0,3 százalékos tényadat valódi meglepetésnek számít. Ennek tudható be, hogy az euró árfolyama a svájci frankkal szemben 1,26 fölé korrigált. A további frankgyengülés azonban nagyon limitált tekintve az európai
aggodalmakat. A lassuló infláció miatt a svájci jegybank vélhetőleg várni fog a kamatemelés megkezdésével, ami a
hazai devizahiteleseknek némi gyógyír lehet az újra 209-210 magasságába emelkedett árfolyam mellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK