Úgy tűnik, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon előrehaladás mutatkozik, és több tárgyalási forduló után Donald Trump amerikai elnök és Liu He kínai miniszterelnök-helyettes még a nap folyamán várhatóan találkozik a Fehér Házban. A tárgyaló felek a hírek szerint megoldás közelbe kerültek kereskedelmi háborújuk néhány súlyos kérdésében, nem sokkal több mint egy héttel azelőtt, hogy lejárna a Washington által megjelölt március 1-jei határidő, és életbe lépnének a magasabb vámok.

A jelek szerint sikerült valóságos előrehaladást elérni a tárgyalásokon, ahhoz legalábbis eleget, hogy meghosszabbítsák a tűzszünetet, és elkerüljék a további vámemelést - mondta Craig Erlam, az Oanda vezető elemzője.

Kapcsolódó

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,37 százalékkal, az S&P 500 0,24 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,35 százalékkal állt csütörtöki záróértéke fölött a kereskedés első negyedórájában.

Az olaj jegyzése erősödött. Érezteti hatását az OPEC és néhány nagy exportőr termelésének csökkentése, és a remény, hogy Kína és az Egyesült Államok békekötéssel fejezi be a kereskedelmi háborút. A további áremelkedésnek elejét vette, hogy a kínálat is nő: az amerikai termelés elérte a napi 12 millió hordót és az export napi 3,6 millió hordóval rekordot döntött.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 51 centtel, 57,48 dollárra ment föl. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 53 centtel emelkedett, 67,60 dolláron állt. Ez idei rekord.

A dollár kissé erősödött. Az euró kora délután 1,1341 dollár körül forgott a reggeli 1,1353 dollárral szemben.

Az aranyár az e heti 0,2 százalékos emelkedés után tartotta magát. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1330,55 dolláron jegyezték az azonnali piacon. A határidős jegyzés 0,2 százalékkal 1325,40 dollárra csökkent - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!