Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

smértékű bevételcsökkenésről számolt be az Alcoa a negyedik negyedévre közzétett gyorsjelentésében: 2 százalékkal csökkentek a bevétel, 5,9 milliárd dollárt tett ki a lezárt negyedévben. A bevételek alakulása mégis pozitív meglepetést okozott a csökkenés ellenére, hiszen az elemzők nagyobb visszaesésre számítottak: a konszenzus alapján 5,6 milliárd dollárt jósoltak.

A gyorsjelentés főbb pontjai:

  • Az alumíniumár a vártnál magasabban alakult a negyedik negyedévben, ennek köszönhetően felülteljesítette a várakozásokat az Alcoa a bevétel szintjén
  • Az alumíniumár emelkedését a negyedévben a Kína és az USA felől érkező keresletnövekedés támogatta
  • Az idei évre 7%-os keresletnövekedéssel számol globális szinten a menedzsment az alumínium piacán
  • Az egy évvel ezelőtti veszteség után közel 300 millió dolláros nyereséggel zárta a negyedik negyedévet az Alcoa, amiben szerepe volt egy gyárértékesítéssel kapcsolatos egyszeri nyereségnek.

Komoly javulást ért el ugyanakkor az amerikai alumíniumipari óriás az eredmény szintjén az előző év azonos negyedévéhez képest: az egy évvel korábbi 193 millió dolláros veszteség után 242 millió dolláros nyereséggel zárta a szeptember-decemberi időszakot. Az egyszeri tételek hatásait kiszűrve 6 centes profitot könyvelt el a társaság, ami megfelel a piaci várakozásoknak.

Az átlagos alumíniumár magasabb lett a várakozásoknál az elmúlt negyedévben, ennek volt köszönhető, hogy a bevétel terén pozitív meglepetést okozott a cég. Az áremelkedés tükrözi a Kína és az Egyesült Államok felül érkező keresletnövekedést, miközben az alumínium kínálata csökkent a Bloomberg adatai szerint. Az Egyesült Államokban 4,5 százaléko, Kínában pedig 8 százalékos keresletnövekedés volt tapasztalható 2012-ben az alumíniumpiacon. Az alumínium árfolyama az előző negyedévben 34 hónapos mélypontot ütött meg a londoni árutőzsdén, ehhez képest közel 4 stázalékkal emelkedett az árfolyam az év utolsó három hónapjában.

Mit hoz a jövő?

Az Alcoa nem fogalmazott meg várakozásokat a saját eredményességére, csak a globális alumíniumpiacra adott prognózist, a szokásához híven. A cég 7 százalékos keresletnövekedésre számít idén a világban. Az elemzői konszenzus szerint az alumínium árfolyama is emelkedhet, az év végi 1999 dolláros árfolyamhoz képest 2150 dolláros átlagárat várnak 2013-ra a Bloomberg által megkérdezett szakértők.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!