BUX
38240

Jó hírt hozott az Alcoa

A várakozásokat felülmúló bevételről számolt be az Alcoa a negyedik negyedévre közzétett gyorsjelentésében. A cég az egy évvel ezelőtti veszteség után most nyereséges negyedévet zárt, ami viszont meglepetést nem okozott.

portfolio.hu, 2013. január 9. szerda, 09:50

smértékű bevételcsökkenésről számolt be az Alcoa a negyedik negyedévre közzétett gyorsjelentésében: 2 százalékkal csökkentek a bevétel, 5,9 milliárd dollárt tett ki a lezárt negyedévben. A bevételek alakulása mégis pozitív meglepetést okozott a csökkenés ellenére, hiszen az elemzők nagyobb visszaesésre számítottak: a konszenzus alapján 5,6 milliárd dollárt jósoltak.

A gyorsjelentés főbb pontjai:

Az alumíniumár a vártnál magasabban alakult a negyedik negyedévben, ennek köszönhetően felülteljesítette a várakozásokat az Alcoa a bevétel szintjénAz alumíniumár emelkedését a negyedévben a Kína és az USA felől érkező keresletnövekedés támogattaAz idei évre 7%-os keresletnövekedéssel számol globális szinten a menedzsment az alumínium piacánAz egy évvel ezelőtti veszteség után közel 300 millió dolláros nyereséggel zárta a negyedik negyedévet az Alcoa, amiben szerepe volt egy gyárértékesítéssel kapcsolatos egyszeri nyereségnek.

Komoly javulást ért el ugyanakkor az amerikai alumíniumipari óriás az eredmény szintjén az előző év azonos negyedévéhez képest: az egy évvel korábbi 193 millió dolláros veszteség után 242 millió dolláros nyereséggel zárta a szeptember-decemberi időszakot. Az egyszeri tételek hatásait kiszűrve 6 centes profitot könyvelt el a társaság, ami megfelel a piaci várakozásoknak.

Az átlagos alumíniumár magasabb lett a várakozásoknál az elmúlt negyedévben, ennek volt köszönhető, hogy a bevétel terén pozitív meglepetést okozott a cég. Az áremelkedés tükrözi a Kína és az Egyesült Államok felül érkező keresletnövekedést, miközben az alumínium kínálata csökkent a Bloomberg adatai szerint. Az Egyesült Államokban 4,5 százaléko, Kínában pedig 8 százalékos keresletnövekedés volt tapasztalható 2012-ben az alumíniumpiacon. Az alumínium árfolyama az előző negyedévben 34 hónapos mélypontot ütött meg a londoni árutőzsdén, ehhez képest közel 4 stázalékkal emelkedett az árfolyam az év utolsó három hónapjában.

Mit hoz a jövő?

Az Alcoa nem fogalmazott meg várakozásokat a saját eredményességére, csak a globális alumíniumpiacra adott prognózist, a szokásához híven. A cég 7 százalékos keresletnövekedésre számít idén a világban. Az elemzői konszenzus szerint az alumínium árfolyama is emelkedhet, az év végi 1999 dolláros árfolyamhoz képest 2150 dolláros átlagárat várnak 2013-ra a Bloomberg által megkérdezett szakértők.