A jelek szerint a Magyarországot is tartalmazó EMEA régió, ezen belül is Kelet-Európa felülsúlyozása lehet a nyerő stratégia a feltörekvő piacokon 2016-ban a JPMorgan friss előrejelzése szerint. Nem mintha az itteni eszközöktől elképesztően jó hozamokat várnának, azonban - köszönhetően az ECB eszközvásárlási programjának - a kelet-európai eszközök felértékelődése várható az egyre intenzívebbé váló hozamvadászat közepette. Ráadásul az itteni gazdaságok növekedését felértékeli az is, hogy a feltörekvő piacok általában gyengén szerepelhetnek jövőre.

A befektetési bank elemzői felsorolták a legfontosabb témákat, amelyek meghatározhatják a feltörekvő piacok teljesítményét 2016-ban - írja a CNBC.com.

A feltörekvő piac államkötvényeken várhatóan alacsony, az egyszámjegyű tartományban maradó hozamok lesznek elérhetők jövőre, a helyi devizában átlagos hozamot 3,7 százalékra teszik a JPMorgan szakértői.

Eközben a feltörekvő országok növekedési problémáival kapcsolatban még nem látszik a fény az alagút végén. Bár az idei átlagos, 3,4 százalékos GDP növekedés után 2016-ban már 3,7 százalékos ütemben bővülhetnek ezek a gazdaságok, ez azonban még mindig messze elmarad hosszútávú potenciáljuktól. A feltörekvő piaci országok a bank szerint átlagosan 1,5 százalékos folyó fizetési mérlegtöbbletet érhetnek el 2016-ban, azonban ezt jelentősen lefelé módosíthatja, ha tovább csökkennek a nyersanyagárak, illetve ha folytatódik a befektetők részéről a masszív tőkekivonás ezekről a piacokról.

A feltörekvő gazdaságokat hosszú időn keresztül homogén tömbként kezelték a befektetők, ez azonban az elmúlt években véget ért és a gazdaságok közötti divergencia folytatódni fog. Az ázsiai feltörekvő gazdaságok átlagos növekedése 5,8 százalékos lehet 2016-ban, ez a legalacsonyabb érték 2001 óta. Az EMEA régióban 2 százalékot, az idei dupláját várják, a Brazil és a venezuelai gazdaság recessziója eközben azt eredményezheti, hogy a teljes latin-amerikai régióban jövőre csökkenéssel kell számolni.

A kínai gazdaság növekedési üteme jövőre várhatóan tovább lassul. Az év közepén megindult tőzsdei lejtmenet után tovább folytatódik a gazdaság átalakulása az egyre inkább belső kereslet hajtotta növekedés irányába, azonban annak üteme lassabb lesz, 2016-ban 6,6 százalék. A lassuló kínai növekedés az alacsonyabb nyersanyagkeresleten keresztül negatívan hathat vissza a feltörekvő gazdaságok többségére.

A monetáris politika növekedést támogató hatásai mérsékeltek maradnak. A JPMorgan elemzői a kamatok enyhe emelkedésére számítanak az infláció emelkedésével. Chile, Kolumbia, Hong Kong, Mexiko, Peru, Törökország és Dél-Afrika lehetnek azok az országok, ahol kamatemelésre lehet számítani, míg Magyarországon, Lengyelországban, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön kisebb kamatvágások elképzelhetőek, s Oroszországban is inkább alacsonyabb kamatok az elképzelhetőek a jelenlegi magas szintet követően.

Hiába aggódik emiatt a piac, nem lesz újabb feltörekvő piaci hitelválság. Bár a feltörekvő piaci országokban a nem pénzügyi vállalatok eladósodottsági szintje magas, a GDP 76,2 százalékára rúg, azonban ezen hitelek nagy része helyi devizában van denominálva, s a helyi szereplőktől vették fel a vállalatok. A külföldi devizában felvett hitelek az elmúlt években jóval kisebb mértékben nőttek, ezért erről az oldalról nem fenyeget deviza és hitelválság kialakulása - vélik a JPMorgan szakértői.

Várhatóan tovább szenvednek majd a feltörekvő piaci kötvényalapok. Az ilyen alapokat kezelő portfóliómenedzsereknek idén rekordmértékű tőkekivonással kellett szembesülniük. Mivel a hozamokkal kapcsolatos várakozások eléggé alacsonyak, ezért megvan az esélye annak, hogy az először kisbefektetői részről elindult, majd a harmadik negyedévben már az intézményi befektetőkre is átragadt tőkekivonási hullám folytatódni fog ezekből az alapokból.

Potenciális jó vételi lehetőségek adódhatnak a második fél évben. Ennek oka az lehet, hogy a már említett okok miatt az első félév gyenge lehet, azonban ha az év közepére kiderül, hogy a Fed a vártnál lassabb ütemben szigorít, s a dollár mégsem erősödik annyira, mint várták, akkor az jelentős rallyt is elindíthat egy feltörekvő piaci eszközöknél.

Nagyobb lesz a hozamfelár. Annak ellenére, hogy voltak megingások a piacon, a feltörekvő piaci, külföldi devizában denominált adósság messze az egyik legjobban teljesítő eszközosztály volt idén. Jobban hoztak, mint az amerikai részvények, vagy a helyi devizában kibocsátott kötvények vagy az amerikai bóvlikötvények. Azonban a gynege növekedési kilátások miatt a vállalati csődök növekedésére lehet számítani, s ezért ezek a kötvények is kockázatosabbá válhatnak, s ezért ezek hozamának emelkedésére lehet számítani.

Az eszközallokációt tekintve a JPMorgan semleges pozíciót javasol Latin-Amerikában, alulsúlyozást az ázsiai feltörekvő piacokon és felülsúlyozást az EMEA régióban az államkötvényeknél. A vállalati kötvényeknél Ázsiát preferálják Latin-Amerikával és az EMEA régióval szemben

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!