Jó hírt közölt a Moody's

A magas hozamú adósságpapírok erőteljes befektetői kereslete és a lejárati szerkezetek ezzel járó javulása miatt érzékelhetően csökkentek a nem befektetési besorolású európai vállalatok csaknem ezermilliárd dolláros adósságállományának refinanszírozási kockázatai - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban ismertetett éves összegzésében.
Dzindzisz Sztefan, 2017. július 5. szerda, 11:57
Fotó: Reuters

A nemzetközi hitelminősítő az európai, közel-keleti és afrikai térséget (EMEA) vizsgálta a 22 oldalas tanulmányban, de ebben a csoportban a legnagyobb súllyal az európai vállalatok szerepelnek. Rajtuk kívül Izrael és Dél-Afrika vállalati szektorai tartoznak még ebbe a csoportosításba.

A Moody's tanulmánya szerint a vizsgálatba bevont 547 nem befektetési besorolású nagyvállalat összesen 997 milliárd dollárnak megfelelő adósságállományából 481 milliárd dollárnyi, vagyis hozzávetőleg 48 százalék a következő négy évben válik esedékessé. Tavaly a négy éven belüli lejáratú adósságállomány aránya még 53 százalék volt ugyanebben a vállalati csoportban.

A fennmaradó 52 százaléknyi adóssághányad négy éven túli lejáratú, és ez 2013 óta a legmagasabb arány - hangsúlyozzák a Moody's londoni elemzői.

A 2018-2021 közötti időszakban évente lejáró adósságállomány zöme a "Ba" osztályzati sávban nyilvántartott vállalati adósok körében koncentrálódik. A "Ba" sáv a nem befektetési ajánlású besorolási kategória legmagasabb szintje, a következő, "Baa" besorolási sáv már befektetésre ajánlottnak számít a Moody's módszertanában.

A Moody's szerdai tanulmánya szerint a két éven belül lejáró adósságállomány a vizsgált vállalati csoporton belül 220 milliárd dollárra - 22 százalékra - csökkent a tavaly ilyenkor összeállított éves összegzés idején mért 25 százalékról, és ez szintén enyhíti a refinanszírozási kockázatokat.

A mélyen spekulatív - a "Ca", illetve a "Caa" besorolási sávba tartozó - vállalatok két éven belül lejáró adóssághányadának aránya a teljes portfólión belül a tavalyi 8 százalékról 6,8 százalékra csökkent.

A Moody's egy másik, néhány nappal ezelőtt ismertetett tanulmányában az általa besorolással ellátott államadósok osztályzati dinamikáját vizsgálta, megállapítva: ebben az adóskategóriában gyengül az adósminőség. A hitelminősítő összegzése szerint ugyanis 2016 végén a cég besorolási listáján nyilvántartott szuverén adósoknak már csak az 50 százaléka volt a befektetésre ajánlott osztályzati kategóriában, vagyis a "Baa3"-as, vagy ennél magasabb minősítési szinten az egy évvel korábbi 54 százalék helyett.

A Moody's szerint a befektetési ajánlású osztályzattal ellátott államadósok arányának folyamatos csökkenését részben a kockázatosabb feltörekvő piaci szuverén kötvénykibocsátások növekedése okozza - írja az MTI.

Magyarországot ugyanakkor tavaly a Moody's visszaemelte a befektetésre ajánlott szuverén adósok közé, csakúgy, mint a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings. (Görögországot is felminősítették.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK