Egy közösen végzett projekt keretében a Dana Gas és anyavállalata, a Crescent Petroleum elvégezte a kurdisztáni Khor Mor mezőn a tavalyi évben megrongálódott LPG üzem fejlesztését és rekonstrukcióját. A károkat egy harmadik fél okozta, a fejlesztés költségei 15 millió dollárra rúgtak.

Mindezek következtében az üzem kapacitása eléri a napi 900 tonna LPG-t, ami így újra elérhető már Kurdisztán és a környező piacok számára. A két társaság által kiadott közlemény megemlíti, hogy bevételeikre mindez pozitív hatással lehet.

A két cég által a kurdisztáni régióban lévő főbb gázmezőkön kitermelt szénhidrogén teljes mennyisége 2008 októbere óta elérte a 88 millió kőolaj egyenérték szintet, a régióban eszközölt befektetések pedig összességében meghaladták már az 1 milliárd dollárt.

Egyiptom mellett tehát Kurdisztán is igen fontos piaca az említett cégeknek, amelyek jelenleg is a Mol Nyrt. nagytulajdonosai. A jelentős összegű beruházások arra utalnak, hogy a Dana és a Crescent Petroleum is hosszú távra tervez a kurdisztáni régióban, és azt is jelezheti, hogy optimista a kintlévőségek begyűjtését illetően. Ez pedig a hazai olajcég szempontjából pozitív, hiszen csökkenti annak a valószínűségét, hogy értékesítik a tulajdonukban lévő Mol-részvényeket - véli a portfolio.hu.

Mi volt idén februárban?

Emlékezetes nap volt a befektetőknek február 8, ekkor ugyanis a Mol egyik nagytulajdonosa, a Dana Gas egy gyorsított könyvépítés keretében 1,675 millió darab Mol részvényt értékesített (1,6 százalékos részvénycsomag), a tranzakció révén pedig mintegy 135 millió dollárra tett szert. A Dana Gas által birtokolt Mol részvények száma ezzel 1,486 millió darabra csökkent, ami 1,4 százalékos részesedésnek felel meg.

Azt, hogy egy ilyen esemény mekkora jelentőséggel bír a Mol piacán, jól mutatják a február 8-án látott befektetői reakciók: annak ellenére, hogy a részvényeket a Dana nem a piacon adta el, a részvények árfolyama 5 százalékot esett, a forgalom pedig valósággal felrobbant (a szokásos napi 1-2 milliárd forintról 13 milliárd forintra ugrott). A részvényár esésében persze komoly szerepet játszhatott, hogy a Mol-papírok az előre meghatározott ársáv alján mentek el. Mint ismeretes, a Mol-részesedés értékesítésekor a Dana Gas 3 hónapos eladási moratóriumot vállalt, ami májusban járt le.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!