Meglepetésre nyereséges lett a Raiffeisen Bank International a harmadik negyedévben. A csoport a Reuters 43,7 millió eurós veszteségről szóló elemzői konszenzusával szemben a július-szeptemberi időszakban 90 millió euró profitot termelt.

Az üzlet jobban ment az első kilenc hónapban, mint vártuk, annak ellenére, hogy jelentős negatív egyszeri tételek terhelték az időszakot. Az átalakítási költségek ebben az évben alacsonyabbak lesznek, mint eredetileg előre jeleztük. Ennek megfelelően felülvizsgáltuk előrejelzéseinket és az év egészére egy kicsi, de pozitív konszolidált eredményt várunk -kommentálta a számokat Karl Sevelda, az RBI vezérigazgatója.

Különösen elégedett vagyok a Közép-Európában felmutatott jó eredményekkel, s orosz bankunk erős eredményeket produkált a nehéz gazdasági körülmények ellenére. Ukrajnában stabilizációt tapasztaltunk az elmúlt hónapokban. Az általánosan kedvező fejlemények ellenére továbbra is intenzíven dolgozunk stratégiai programunk megvalósításán - tette hozzá.

Az év első három negyedévében a Raiffeisen International összesen 624 millió eurónyi adózás előtti profitot termelt, ez 24 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakát. A működési eredmények ugyan 15 százalékos elmaradást mutatnak a tavalyi év hasonló időszakában elérttől, elsősorban az alacsony kamatkörnyezet hatására csökkenő nettó kamatbevételek miatt, azonban jelentősen, 28 százalékkal csökkent a rossz hitelek és az egyszeri tételek miatti tartalékképzési kötelezettség. Ez utóbbiak közé tartozott például a magyar devizahitelesekkel történő elszámolás miatti teher.

Az adózás utáni eredmény 67 százalékkal, 432 millió euróra ugrott. A konszolidált profit hasonló mértékben bővült, 378 millió euróra.

A bank ugyan immár az év egészére egy enyhe pozitív eredményt vár, azonban ennek ára az, hogy a korábban idénre tervezett átalakítási költségek egy része 2015 után fog jelentkezni - közölte a bank.

A magyar leánybank minimális nyereséggel működött az év első kilenc hónapjában. A jelentéshez csatolt prezentációból kiderült, hogy a magyarországi tevékenység adózás utáni eredménye 13 millió euró volt, a harmadik negyedév 18 milliós profitja fordította pozitívba az egyenleget. A tavalyi első kilenc hónap masszív veszteséges volt, összesen 301 millió eurós mínusszal, elsősorban a devizahitelesekkel történő elszámolás miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!