BUX
39138

Jó lesz figyelni, eladnak a bennfentesek

Az év vége közeledtével hatalmas eladási hullám indult az amerikai tőzsdei cégek bennfentesei körében, ez rossz jel lehet a piacnak.

NAPI, 2012. december 21. péntek, 15:00

Az amerikai elnökválasztást követő nagy áresést jellemzően vásárlásra használták fel az amerikai tőzsdei cégek bennfentesei, azonban az elmúlt héten már masszív eladási hullám indult meg körükben. A Vickers Weekly Insiders Report adatai szerint a novemberi tőzsdei mélypont hetében a bennfentes eladások aránya a bennfentes vételekhez viszonyítva 1,58-as értékre csökkent. Ez rendkívül alacsony arány, tekintve, hogy a mutató hosszútávú átlaga 3,4. Ennek oka, hogy a vállalati bennfentesek, akik a nagyrészvényeseket és a vezető tisztségviselőket, vezető beosztású munkatársakat jelentik a részvényjuttatási programokon keresztül rendszerint nettó eladók a piacon. A befektetők kiemelt figyelemmel kísérik tranzakciókat, mivel sokan úgy vélik, nekik vannak a legjobb információik cégük várható teljesítményéről.

S&P 500 alapú CFDAlfatrader

A múlt héten immár 100 ponttal járt az S&P 500-as index novemberi mélypontja felett, a hirtelen emelkedést a bennfentesek eladásra használták fel. A friss adatok szerint említett arány 6,67-re emelkedett az elmúlt héten, amely rendkívül magasnak számít és igencsak baljós előjelnek tekinthető- írja a Marketwatch. Emlékezetes, hogy az októberi korrekció megindulását megelőzően 5,13, a májusi nagy esés előtt közvetlenül 7,11 volt ez az érték. Az optimistábbak szerint ugyanakkor a mostani eladások nem feltétlenül jelentenek rosszat. Az amerikai költségvetési szakadék miatt ugyanis sokan vélték úgy az elmúlt hetekben, hogy érdemes nyereséges részvénypozícióikat zárni, mivel az automatikus adóemelések életbe lépése után emelkedhet az árfolyamnyereségekre kivetett adó az Egyesült Államokban, s ha lesz megegyezés a kongresszusban, az is adóemelést jelent majd. Ha emiatt nőtt meg az eladások száma, akkor az eladási nyomás enyhülésére lehet számítani az amerikai piacon január elsejét követően.