Masszív részvénypiaci korrekció lehetőségére hívta fel a figyelmet Robert Prechter, az Elliott Wave International elnöke legújabb havi kitekintőjében - írja a valuewalk.com. A részvénypiaci ármozgásoktól a devizapiacon keresztül a társadalmi változásokat magyarázó Elliot-hullámelmélet szakértője szerint - aki az elmúlt években meglehetősen pesszimista volt a részvényekkel kapcsolatban - a részvénypiac helyzete rendkívül ingataggá vált.

Először mint rámutat, a különböző hangulati felmérések immár két éve szinte folyamatosan a befektetők szélsőséges optimizmusát mutatják. Ez kontra-indikátorként értelmezhető, mivel azok, akik vásárolni szerettek volna azok már valószínűleg megtették, s így ha az árak esni kezdnek, akkor kevesebb potenciális vevő marad. Azt írja, ha az a ciklus, amelyet megfigyelt még mindig érezteti a hatását, akkor a piacon nagy az esélye egy meredek esésnek. Rövidtávon ugyan még következhet egy újabb csúcs, de ez már egyáltalán nem szükséges a korrekció előtt.

A piac szerkezetét mutató számos technikai momentum indikátor eközben meredek gyengülést mutat. Egyre kevesebb index és részvény tudott már részt venni az elmúlt hetekben az emelkedésben. Míg a Dow Jones Industrial február végi csúcsán még 172, a New York-i Értéktőzsdén jegyzett részvény tudott 52 hetes csúcsra futni és 31 csinált éves mélypontot, addig a május 19-i csúcson már csak 118 volt új csúcson és közben 38 új éves mélypontot ütött.

Szerinte szintén figyelmeztető jel a Dow Jones Transportation Index mozgása, ez ugyanis már nem tudta az Industrial indexet új csúcsra követni, s május végén hét hónapos mélyponton zárt. Prechter megfigyelése szerint 1980 óta az amerikai részvénypiac 7,25 éves ciklusokban mozog, s a mostani bikapiac 2009 márciusi kezdete óta már 6,25 év eltelt a ciklusból.

A figyelmeztetés ellenére sokan kételkednek Prechter előrejelzésének pontosságában, mondván, az elmúlt évek során már több pesszimista figyelmeztetéssel is előállt a szakember- írja a Marketwatch. Mark Hulbert, a tőkepiaci hírleveleket figyelő Hulbert Financial Digest elnöke rámutat, ha az elmúlt 35 évben egy befektető minden alkalommal, amikor Prechter eladást javasolt készpénzbe menekült volna, akkor éves hozama mindössze 7 százalékos lett volna, szemben a vedd meg és tartsd stratégiával.

Több stratéga is felhívta a figyelmet, hogy a befektetők nem mindig engedhetik meg maguknak a luxust, hogy eladjanak valahányszor a piac a gyengeség jeleit mutatja. Prechter is elismeri, hogy követett el már hibákat. Bár a '80-as évek elején időben előre jelezte, hogy régen nem látott hatalmas fellendülés következik a részvénypiacon, olyan, amely utoljára a '20-as években volt tapasztalható, 1990 végére pesszimistává vált, nem gondolta, hogy a piaci lufi ilyen hatalmasra tud nőni. Mint mondja, a mostani részvénymánia immár a harmadik 15 éven belül, s a részvények történelmi távlatból mért túlárazottságát igazán 2000 óta nem korrigálta a piac. Ez azonban meg fog történni - figyelmeztetett.

Prechter nevéhez azonban számos rendkívüli pontosságú előrejelzés is kapcsolódik. Időben jelezte például az arany és az ezüst piacán a '80-as években bekövetkezett medvepiacot, de időben jelezte 2008-ban, hogy az árupiacok történelmi csúcs előtt állnak, s onnan esés következik. Emlékezetes figyelmeztetése volt 2009 márciusában is, amikor a 2007-2009-es medvepiac mélypontja előtt néhány nappal előre jelezte, hogy a lejtmenetnek vége, a tőzsdék elérték mélypontjukat, s hatalmas energiájú emelkedés veheti kezdetét. Az S&P-500-as index értéke azóta több, mint megháromszorozódott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!