Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CNBC-nek nyilatkozó elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 1 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 6 ponttal, a párizsi CAC-40 index 7 ponttal erősödhet a reggeli tőzsdenyitáskor.

Rengeteg vállalati gyorsjelentés mellett csütörtökön viszonylag kevés makroadat lát napvilágot. Kora délelőtt a német gazdaság tavalyi negyedik negyedéves teljesítményét tükröző részletes adatsort teszik közzé, valamint a német GfK piackutató intézet közli a márciusra vonatkozó fogyasztói hangulatindexét. Az amerikai munkaügyi minisztérium délután nyilvánosságra hozza szokásos heti munkanélküliségi jelentését, Dennis Lockhart, a Fed atlantai tagbankjának elnöke pedig beszédet tart egy helyi konferencián.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve idei első kamatdöntő üléséről szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvből hamarosan bekövetkező újabb kamatemelés nagy valószínűségét lehet kiolvasni. Ennek nyomán a New York-i tőzsde vegyes indexekkel zárt, így a vezető ázsiai börzék többségén enyhén veszteséges volt a kereskedés csütörtökön - írja az MTI.

Vége a csúcsnak

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben lefordultak a 19 havi csúcsról az árfolyamok. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,11 százalékkal 19 358,00 pontra süllyedt, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,77 pedig 0,35 százalékos mínuszban, 5784,66 ponton zárt. A dél-koreai Kospi 0,05 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, míg a sanghaji index 0,46 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,40 százalékos mínuszban közelít a záráshoz.

Némi meglepetésre a dollár nem kapott újult erőre a Fed jegyzőkönyvének nyomán, és fontosabb gazdasági adatok híján nem várható, hogy emelkedésnek indul az árfolyam, ha csak Donald Trump amerikai elnök fel nem fed részleteket az ígért adócsökkentési és költségvetési terveiről.

A kőolaj világpiaci ára emelkedik, miután meglepetést okozott a piacokon, hogy csökkentek az amerikai nyersolajkészletek az import visszaesésének nyomán, ami arra utalhat, hogy közeledik a globális túlkínálat korszakának vége.

Közép-európai idő szerint reggel fél nyolckor az észak-tengeri Brent áprilisi szállításra hordónként (159 liter) 56,30 dollárba került, 46 centes, 0,82 százalékos nyereségben forgott az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára áprilisi szállításra hordónként 46 centtel, 0,86 százalékkal, 54,05 dollárra drágult.

Szerdán emelkedéssel zártak a nyugat-európai tőzsdék. A frankfurti DAX-index 0,26 százalékkal, 11 998,59 pontra, a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index pedig 0,38 százalékkal, 7302,25 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,15 százalékkal, 4895,88 pontra nőtt. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,02 százalékkal, 3339,93 pontra, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 0,06 százalékkal, 1472,79 pontra kúszott fel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!