A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 38 320,32 ponton nyitott hétfőn.  A pénteki záró értékéhez képest nem változott - írja az MTI.

Az elemzők viszont arra számítanak, hogy felfelé korrigálhat a Budapesti Értéktőzsde. Egyetlen kivétel van, a Richter, amely a hétfőn közzétett beszámolója szerint tavaly csak 52,86 milliárd forint konszolidált nettó nyereséget ért el. Ez viszont 21,1 százalékkal kisebb az előző évinél, ami azt vetíti előre, hogy csökkenhet az árfolyama.

A Richter pénteken több mint 6 százalékos eséssel reagált a méhmióma kezelésére szolgáló gyógyszerével kapcsolatos kedvezőtlen hírekre, és a hétfőn hajnalban közzétett gyorsjelentés sem nyújt kifejezett támaszt. Technikai szempontból a 6200 forintos támasz "letörésével" további csökkenés előtt nyílik meg a tér a Richter árfolyamgrafikonján, a következő fontosabb megálló 5800 forintnál lehet - mondta el az MTI-nek Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

A szakértő kommentárja szerint a múlt héten jelentős és nagyon gyors negatív korrekció rázta meg a részvénypiacokat, de relatív értelemben a magyar index nem szerepelt rosszul, összehasonlítva a nyugat-európai és a tengerentúli mozgásokkal. Középtávon a vezető részvények közül az OTP grafikonján még nem sérült a 11 000 forintos támasz, a Mol azonban meghatározó szint alá került, így alapvetően negatív a hosszabb előrejelzési horizonton a kép. A Magyar Telekom egy viszonylag hosszú csökkenő hullámot követően támaszról fordult, a pozitív korrekció folytatódhat a következő napokban is - fogalmazott a szakértő.

A héten már nem érkezik piacmozgató vállalati magyar gyorsjelentés, a piac az MSCI-index átsúlyozási bejelentésre, a friss havi inflációs adatra, majd 2017 utolsó negyedévének GDP adatára figyelhet - jelezte Kiss Mónika.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 555,61 pontos, 1,43 százalékos csökkenéssel, 38 320,32 ponton zárt pénteken, a részvénypiac forgalma 20,8 milliárd forint volt. A Mol 32 forinttal, 1,11 százalékkal 2 858 forintra csökkent, 3,0 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 80 forinttal, 0,72 százalékkal 11 200 forintra erősödött, forgalmuk 5,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 458 forintot ért, forgalma 358,9 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 420 forinttal, 6,56 százalékkal 5 985 forintra esett, a részvények forgalma 9,8 milliárd forintot ért el.

Zöld lehet Európa is

Emelkedéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken hétfőn, a New York-i és az ázsiai tőzsdék nyomdokain haladva.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,96 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,41 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,79 százalékos pluszban nyitott. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,70 százalékos nyereségben indította a kereskedést.

"Valahol 6 és 9 százalék közötti piaci korrekció" ment végbe a múlt héten az értéktőzsdéken. Ez egy szerencsés korrekció volt. Piaci elemzők ugyancsak korrekciónak tekintik a részvénypiacok múlt heti jelentős visszaesését, hangsúlyozva, hogy gazdasági válság hiányában ez nem tekinthető irányváltásnak, a felfelé tartó trend megtörésének, csak az árfolyamok heves ingadozások által kísért csökkenésének - magyarázta Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója a CNBC amerikai hírtelevíziónak még vasárnap a múltheti piaci folyamatokról.

A nyugat-európai tőzsdék az utóbbi évek legrosszabb hetét tudhatják maguk mögött, pénteken 1 százalékot meghaladó veszteségben ért véget a kereskedés. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,09 százalékkal, a frankfurti DAX-index 1,25 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 1,41 százalékkal esett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,45 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 1,40 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,90 százalékkal csökkent.

Az eurót 1,2266 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfő reggel kilenc órakor, napi szinten 0,13 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Magára talált a bitcoin, drágul az olaj

A bitcoin árfolyama emelkedik. Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe - amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja - 8494,16 dolláron, 5,25 százalékos nyereségben állt. Eddigi napi minimuma 8070,80 dollár, a maximuma pedig 8566,16 dollár volt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára is emelkedik.

A legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,88 százalékos nyereségben, 63,34 dolláron, a márciusi szállítású WTI pedig 1,08 százalékos pluszban, 59,84 dolláron forgott kilenc óra után pár perccel.

A fotó forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!