BUX
37954

Jó napja volt a forintnak

Csütörtökön erősödött a forint a főbb devizákkal szemben, ebben nemcsak nemzetközi, de Magyarországgal kapcsolatos pozitív hírek is segítették a magyar fizetőeszközt.

Szabó Zsuzsanna, 2015. február 12. csütörtök, 17:32

Jelentősebb erősödést mutatott a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben. Az euró jegyzése negyed 6 körül 306,10 forntra erősödött a regeli 309,50 körüli szintről. A dollárt 269 forinton jegyezték a reggeli 273,50 körüli árfolyam után. Egy svájci frank 289,50 forintot ért késő délután a reggeli 294,70 forint körüli szinthez képest. Az eurót 1,1373 dolláron, és 1,0557 svájci frankon jegyezték.

A magyar fieztőeszköz erősödésében nemcsak nemzetközi - a görögökkel, ukrán válsággal (minszki megállapodás) kapcsolatos jó - hírek, hanem Magyarországgal kapcsolatos pozitív kommentek is közre játszottak. Utóbbiak között Csajbók Róbert, az ING Bank devizapiaci elemzője a Moody's csütörtöki megjegyzését - miszerint adósminősítési szempontból pozitívak a pénzügyi szektor megerősítésével kapcsolatos tervek és az Erste kisebbségi tulajdonrészének állami megvásárlásáról szóló bejelentés -, valamint Balog Ádám MNB-alelnnök csütörtöki nyilatkozatát említette, amelyből az sejthető, hogy az MNB nem fogja elkapkodni a kamatvágást - ezek a devizapiaci szakember szerint a realtív felértékelődés felé hatnak.

Az ECB csütörtökön 5 milliárd euróval 65 milliárdra emelte a görög bankok számára juttatható úgynevezett rendkívüli tőkejuttatásként (ELA) adható forrást. Ezt a hírt a piacok pozitívan fogadtaák - mondta a Napi.hu-nak Csajbók, aki szerint ez azt is jelzi, hogy a politikusok megpróbálják görögöket távol tartani a nagyobb bajtól. Továbbá az is pozitívumként hat a piacokon, hogy a mostani tárgyalások nem arról szolnak, hogy újratárgyalják Görögország hitelmegállapodását, hanem arról, hogy nagobb fiskális mozgárte legyen az országnak.