BUX
41002

Jó vétel lehet az RFV (Equilor)

Középtávon vételre ajanlja a Regionális Fejlesztési Vállalat Nyrt. (RFV Nyrt.) részvényeit az Equilor; azonban rövid távon még érdemes lehet kivárni a vételekkel, mivel egyelőre bizonytalan, hogy milyen irany alakul ki a piacokon.

NAPI, 2010. augusztus 3. kedd, 11:16

Az RFV életében a legfontosabb változás, hogy idéntől, amint refinanszírozta a lejáró hiteleit, projektalapú finanszírozasi strukturából a vállalati finanszírozásra áll át, ami miatt várhatóan jelentősen emelkedni fog a cég hitelállomanya - áll az Equilor friss elemzésében.

A nagyobb hitelállomány mellett pedig sikerülhet több es nagyobb projektet elvállalni, akár már a határon túl is. Ezt támasztja alá, hogy a társaság indul például a marosvásárhelyi melegvíz es távhőszolgáltató vállalat bérüzembe vételére kiírt tenderen, amely az RFV történetének legnagyobb projektje lehet, amennyiben a társaság lesz a befutó.

Becslések szerint a mostani 2,6 milliard forintnyi hitelállomany 12 hónapon belül akár 6 milliárd forint fölé is nőhet. A társaság sajat elvárásai is optimisták, a tavalyi EPS 50 százalékos emelkedését jósolja a menedzsment 2010-re (ha nem változik a jelenlegi 2,4 milliós részvényszám, vagyis tőkeemelés nem törtenik), akkor a tavalyi 370 forintrol (P/E 15.7) 558 forintra emelkedhet a részvényenkenti profit (EPS). Ezzel az eredményvárakozással (az egész évre vetítve 1,3 milliard forint) és a jelenlegi 6080 forintos árfolyammal számolva az előretekintő P/E ráta 10,9, ami a versenytársakkal való összehasonlításban alulárazottságot feltételez.

Az 558 forintos várakozás a cég saját várakozása, míg a cégértekeléssel foglalkozó Infinancials által készített elemzői konszenzus jóval konzervatívabb a közeljövőt illetően. Az elemzői konszenzus által várt 437 forintos EPS és a 6080 forintos árfolyam alapján már 13,9-es a 2010-es előretekintő P/E ráta. Technikailag a 6000 forintos árszint szignifikáns támaszt jelenthet az árfolyamnak, ami negatív/semleges részvénypiaci hangulatban megtámaszthatja az RFV papírok jegyzését.

Középtávon a társaság részvényeit vételre ajanljuk, azonban rövid távon még érdemes lehet kivárni a vételekkel, mivel egyelőre bizonytalan, hogy milyen irany alakul ki a piacokon. A nemzetközi adósságválság nyomán negatívvá váló befektetői hangulat a cég részvényeit is magával ránthatja.

A május végén megalakult új magyar kormany gazdasagpolitikai celjai egyelőre kiforratlannak tűnnek, ez a bizonytalanság pedig jelentkezik a magyar eszközárakban. Az árazás esetében látott enyhe felülértékeltség nyomán is indokolt lehet az árfolyam átmeneti visszarendeződése rövidtávon, amely az Equilor várakozásai szerint 5500 forintnál torpanhat meg. Pozitívumként értékelhető ugyanakkor, hogy a társaság profiltisztításon esett át májusban, amelynek keretében kikerült a cég tevékenységéből a konyhaüzemeltetés. Ez pótlólagos kapacitasokat szabadít fel az alaptevékenység javára, amely a következő években dinamikusan nőhet belföldön, illetve főként külföldön.

Kérdéses, hogy a magyar önkormányzatok szerepe a önkormányzati reformot követően hogyan alakul at. Mindenesetre valoszínűnek tartjuk, hogy a költségek leszorítása érdekében egyre több magyar önkormányzat dönt majd úgy, hogy igenybe veszi az RFV unikalis szolgaltatásait, ami stabil cash-flow termelest jelent a cégnek.

Emiatt úgy véljük, hogy középtávon már komoly potenciál van a részvényekben - áll az értékelésben.