Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
„A szentlőrinci visszasajtoló kút 1655 méteres mélységben érte el a talpmélységet. Az 1510-1580 méteres tartományban nagyarányú, a termelő kúthoz képest 10-szeres értékű iszapveszteség azt mutatja, hogy itt is jelentős víztározó réteg található. Bár ezt a kutat a távhőrendszerben használt visszasajtolására terveztük, a kedvező jelek miatt társaságunk úgy döntött, hogy a kút rendszerbe állítása előtt teszteli annak nem csak vízelnyelő, hanem vízadó hozamát is.
A hosszas vizsgálatok azt mutatják, hogy a kút hozama elérheti a percenkénti 2400-2600 literes mennyiséget, amely jelentősen meghaladja a korábban fúrt termelő kút maximális 1800 liter/perc értékét. A kifolyó víz hőmérséklete 78-80 °C-os, amely összhangban van a víztározó réteg mélységével. A víz ezen a hőfokon korlátozottan alkalmas a közintézmények, illetve lakások téli fűtésére, emellett számításaink szerint képes lehet mintegy 8-10 ha területű üvegház fűtésére is.


A tesztek elemzését követően társaságunk - az eredeti tervekkel megegyezően - amellett döntött, hogy a kutat jelenleg visszasajtolásra fogja használni. A szentlőrinci hőpiac bővülésével, megfelelő beruházó esetén azonban adott az a lehetőség, hogy ezt a kutat is termelővé alakítsuk egy további visszasajtoló kút fúrásával.

Gyimóthy Dénes, a PannErgy megbízott vezérigazgatója elmondta:


.Bár a visszasajtoló kút tesztelése és az Önkormányzat technikai átállása némi csúszást okoz a szentlőrinci geotermikus távfűtés indulásában, mégis fontosnak tartottuk elvégezni a tesztet a jövőbeni piacbővítési lehetőségek megismerése érdekében. Az üvegházas termelés amellett, hogy megfelelő beruházó esetén további hőértékesítési lehetőséget jelenthet számunkra, munkahelyeket teremthet Szentlőrincen és a hozzá kapcsolódó kistérségben.

A felszíni létesítmények, csövezések elkészültek, így a visszasajtoló kút bekötését követően elindulhat  próbaüzem. A szentlőrinci projekt egy fontos tanulási folyamat számunkra, melynek során olyan tapasztalatokra tettünk szert, amely megkönnyíti és gördülékenyebbé teszi további projektjeink kivitelezését."- áll a társaság közleményében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!