A Washington Post még csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a Nemzetközi Valutaalap és a magyar kormány között feszülő ellentétek gyengíthetik a forintot. Most, hogy a hétvégén az IMF és az Európai Bizottság delegációja is dolgavégezetlenül állt fel az asztaltól a szakértők biztosra veszik a piacok büntetését (erről bővebben itt olvashat). Az MKB Bank elemzője a Reutersnek nyilatkozva úgy vélte, az euró jegyzése a pénteki 282-es szintekről könnyedén 290 fölé emelkedhet a hét elején, ám a forint gyengülésének mértéke a világpiaci hangulat függvénye, így akár ennél nagyobb mértékű is lehet.


Kondrát Zsolt szerint egy nagyarányú forintgyengülés miatt akár a jegybank - piacok által elvárt - kamattartási terveit is dugába dőlhetek. Az MKB elemzője úgy véli, amennyiben az euró 300 forint közelébe drágul a hétfői kamatdöntő ülés előtt, s akár további forintgyengülés sem elképzeltetlen a piaci reakciók alapján, úgy a Nemzeti Bank monetáris tanácsa növelheti is az irányadó rátát.

Barcza György az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalások zátonyra futása kapcsán a közelmúltban kialakult romániai helyzetre emlékeztetett. A K&H elemzője által feltételezett párhuzam alapján a delegációk megegyezés nélküli távozása rossz hír a magyar deviza- és tőkepiacok számára, de nem jelenti a világ végét.

A szakértő szerint a legfontosabb kérdés a piacok számára most az lehet, hogy a kormány milyen deficitcélt irányoz elő jövő évre, hiszen az idei 3,8 százalékos tervhez mindenképpen ragaszkodni kell a piaci elvárások szerint (az IMF végső döntésétől függetlenül is). Barcza úgy véli, a tárgyalások megakadása nem kizárólag a Fidesz-kormány hibája, hiszen a költségvetés helyzete sokkal rosszabb, mint ahogy arról a Bajnai-kormány a választások előtt beszámolt.

A K&H szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy bár Magyarország az elmúlt időszakban képes volt a piacról finanszírozni a költségvetési igényeit a deviza-alapú kötvények kibocsátása révén, ám a jelenlegi helyzetben ennek költségei megnőhetnek, ami még szorosabb költségvetési fegyelmet követel meg a kormány részéről.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!