Hatalmas optimizmussal vágtak neki a befektetők ennek a hétnek, ám az elszálló olajár és az észak-afrikai, illetve közel-keleti események nyomán korrigáló részvénypiac sokakat kijózanított.


A Napi Gazdaság Online által rendszeresen követett hangulati felmérések egyikén már nyomot hagyott az áresés, az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII friss adatai szerint 36,6 százalékosra csökkent a következő hat hónapban magasabb részvényárfolyamokat váró befektetők aránya, ez közel 10 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbi állapothoz képest. Az áresésre tippelők tábora 10,6 százalékkal 36,3 százalékra ugrott.



Ezzel a felmérésben a két vélemény arányát tükröző bull/bear arány 1 közelébe csökkent, ami enyhén pesszimista állapotot tükröz, azonban korántsem annyira alacsony, hogy szélsőségesen rossz hangulatról lehessen beszélni.



A mutató 4 hetes átlaga még mindig historikusan magas szinten, 1,6-en tartózkodik, azonban ez már jócskán alatta van a korábbi, január elején tapasztalt 3 közeli értékekhez képest. Mivel a felmérés e hét elején készült, ezért ez alapján elmondható, a korrekció hatására hirtelen óvatossá váltak a befektetők, s ez jó jel lehet az ellentét analízisben hívők véleménye szerint.



Veszélyzónában a profik


Az Investors Intelligence Services adatai, amely a profi tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozicionáltságot méri, hétfői adatokat tartalmaz, így arról ad pillanatképet, hogyan látták a piacot a szakértők a korrekció kezdete előtt. Ebben a felmérésben a bikák aránya változatlanul 50 százalék felett tartózkodott, 53,3 százalékra nőtt egy hét alatt 52,9 százalékról. A medvék tábora viszont tovább csökkent, 19,6-ról 18,9-ra. Ez nagyon alacsony érték, lokális piaci csúcsokat szokott jellemezni, a szakirodalom a veszélyzónát a 20 százalék alatti értékekhez szokta rendelni. Ez ugyanis arra utal, hogy a szereplők annyira túlpozicionáltak a további áremelkedés irányába, hogy az sérülékennyé teszi a piacot.




A Chicago Board Options Exchange-en (CBOE) eközben emelkedésnek indult a korábban szélsőségesen alacsonyan, szintén lokális piaci csúcsokra jellemző szinten álló equity put/call arány. Azaz a szereplők végre elkezdtek eladási opciókat is vásárolni a vételiek mellett, tehát félni kezdtek az áreséstől, ami szintén jó jel a piacnak, a mutató 10 napos és a 30 napos átlaga azonban még mindig elég alacsonynak mondható.




A félelemindexnek is nevezett VIX index a héten kilőtt 30 napos mozgóátlaga fölé évek óta nem tapasztalt alacsony bázisából, s ez szintén azt mutatja, a piac volatilitása megnőtt, megváltozott viselkedése.



A piac szerkezetét mutató indikátorok azonban önmagukban mit sem érnek, ha maga az ár nem mutat trendfordulót. Az erre utaló első jelek megérkeztek.

A Jeffrey Kennedy-féle módosított trendvonal szignálvonalát áttörte lefelé az S&P 500, nagy piros gyertyával, ami megerősített jelzés az emelkedő trend végére. Ez még önmagában nem jelent trendfordulót, csak a trend változására figyelmeztet. Az index RSI-je alacsonyabb csúcsot csinált és a két csúcs közötti mélypont alá zárt, ezzel úgynevezett hamis kilengést produkált, ami erős trendfordulatra lehet jelzés.


A grafikon a Markers grafikonrajzoló programmal készült.

A trendhez tartozó 60 napos mozgóátlag megfelelően eltolt értéke nagyjából a szeptember eleje óta tartó emelkedés 23,6 százalékos retracementjének magasságában 1275-1280 pont között tartózkodik. A következő napokban tehát kiemelt jelentőségű lehet, tovább tart-e a korrekció eddig a szintig az amerikai piacon, s ha elérne oda az árfolyam, képes lesz-e megtartani a támaszt.

Ha nem, vaskosabb lejtmenet is benne lehet még a pakliban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!