Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A határidős jegyzések alapján a londoni tőzsde irányadó indexe, az FTSE-100 0,8 százalékos, a frankfurti DAX-30 és a párizsi CAC-40 1,00 százalékos erősödéssel kezdhet.

Pénteken az FTSE-100 1,27 százalékkal, a DAX-30 1,32 százalékkal, a CAC-40 pedig 1,21 százalékkal gyengült.

Az amerikai piacok pénteken optimista hangulatban, emelkedő indexekkel zártak azt követően, hogy amerikai törvényhozók "produktívnak" nevezték a költségvetési alku ügyében folyó tárgyalásokat a demokraták és az ellenzéki republikánusok között.

A tőzsdéket azonban számos bizonytalanság terheli. Ismét előtérbe került a görög adósságválság kérdése, amelynek enyhítését illetően ellentétek vannak az Európai Unió és az IMF között. A valutaalap azt javasolja, hogy engedjenek el további összegeket a görög adósságból, sok euróövezeti ország - elsősorban Németország - viszont ellenzi ezt, mert törvényellenesnek tartják. Márpedig Görögország finanszírozását, ha nem akarják, hogy csődbe menjen, meg kell oldani, legalább a következő két évre.

"Őszintén szólva nem hisszük, hogy Görögország 2015-2016 előtt képes lesz újra a tőkepiacról finanszírozni magát" - mondta Jörg Asmussen, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja.

A befektetők többsége azonban bízik valamilyen kompromisszumban. "A korábbi alkalmakkor a felek mindig elmentek a szakadék széléig, aztán az utolsó pillanatban visszatáncoltak" - mondta Stuart Ive, a HiFX kereskedőcég vezető üzletkötője.

Rontja a piaci hangulatot a felerősödő közel-keleti feszültség, ha Izrael szárazföldi hadműveletet kezd a Gázai övezetben, elszabadulhatnak az olajárak - vélik elemzők.

Ázsia ezúttal támogathatja az európai tőzsdéket. A tokiói Nikkei 225 1,43 százalékkal emelkedett, kéthónapos csúcson 9153,20 ponton zárt. A kedvező amerikai hangulat mellett jót tett a piacnak a jen gyengülése, ami segíti az exportorientált japán vállalatokat. A hongkongi Hang Seng 0,30 százalékkal erősödött a kereskedés utolsó órájában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!