Az elmúlt 100 évben egyszer volt a mostaninál túlértékeltebb az amerikai részvénypiac, mégpedig az internetlufi idején, és most egy 50 százalékos zuhanást sem tart elképzelhetetlennek Robert Shiller Nobel-díjas közgazdász.

Az internetlufi kidurranását, majd az amerikai jelzálogpiac összeomlását is időben megjósoló tudós szerint az infláció hatalmas veszélyt jelent. További állami ösztönzőcsomagokra nincs szükség, miután a gazdaság már a teljes foglalkoztatottság küszöbén működik, azok inkább csak ártanának - mondta a szakértő a Handelsblatt című német gazdasági lapnak adott interjújában.

Azt, hogy a tőzsdei áresés biztosan bekövetkezik, nem lehet megmondani - hangsúlyozta a közgazdász -, de minden mutató masszív túlértékeltségről tanúskodik. Hogy mikor változik meg a befektetői hangulat, nehéz előre jelezni, de például az 1929-es tőzsdekrachot megelőzően is tetten érhető volt a közbeszédben az, amikor az emberek, befektetők a részvényvásárlásra felvehető hitelek helyett a részvények túlértékeltségéről kezdtek el beszélni. Persze a piacon és a világban azóta sok minden megváltozott, az elmúlt néhány évben is.

A magánbefektetők egyre nagyobb szerepet játszanak ismét a piaci folyamatokban a nagy intézmények mellett, s ők hajlamosabbak pletykákra reagálni. Ráadásul a közösségi média is sokban befolyásolja a történéseket, elég csak a GameStop-részvények tavalyi hihetetlen szárnyalására gondolni. De az ingatlanpiacon is nyomot hagy, hogy most már bárki megnézheti az interneten, mennyit érhet a szomszéd ház - tette hozzá Shiller.

A legnagyobb problémának azonban jelenleg az infláció tűnik. Hiába látják úgy a vezető jegybankok, hogy az csak átmeneti jellegű, az emberek tudatába egyre inkább kezd beépülni és ez öngerjesztő folyamattá válhat. A mostani inflációs folyamatokat a háborús időszakokban tapasztalt pénzromláshoz hasonlította Shiller. A járvány miatt hirtelen nagyon sok áruból hiány keletkezett, s nem a bombák, hanem a vírus és az ellene folyó harc voltak azok, amik megakasztották a globális ellátási láncokat.

Shiller szerint  a globális gazdaság nagyon komoly változásokat él át, a nacionalizmus és a protekcionizmus újra egyre nagyobb szerepet játszik világban. Ennek oka az is lehet, hogy az emberek emlékezetében a második világháború már elhalványult. A nacionalizmus térnyerése vezetett a brexithez és segítette Donald Trump hatalomra kerülését az Egyesült Államokban. Ezek a folyamatok meghatározóak lesznek és még nem látni, hogy ez hogyan érinti majd a globális gazdaságot. Az emberekben nő a düh, s nem tudni, a fogyasztók és vállalatok számára ez mit jelent majd.

Az is elképzelhető Shiller szerint, hogy ezek a változások végül a fogyasztás csökkenéséhez vezetnek. Az emberek például az otthoni munkavégzés térnyerésével gondolhatják úgy is, a családnak nincs szüksége második autóra. Az is lehet, ha recesszió lesz, az emberek a technológiai fejlődést okolják majd a munkahelyeik elvesztéséért. A nagy gazdasági válság idején is voltak felkelések a technológia okozta munkanélküliség ellen. Shiller szerint veszélyes folyamat az Amerika és Kína közötti kapcsolatok megromlása is, ennek is messze ható következményei lehetnek.

Joe Biden amerikai elnök felhatalmazása szerinte túlságosan is gyenge ahhoz, hogy az Egyesült Államok számára szükséges reformokat végigvigye. Shiller szerint emiatt megvan az esélye annak, hogy a következő elnökválasztáson Donald Trump visszatérhet a hatalomba.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!