Jöhet a 258 forintos euró?

Fontos szinthez érkezett az euró/forint árfolyam, az illikvid kereskedésben a 263-as korábbi támaszát ostromolja. Amennyiben ezt leküzdené megnyílna az út a 258-as árfolyam felé.
Napi Gazdaság Online, 2011. július 4. hétfő, 15:57
Fotó:

A kockázatvállalási kedv ismételt erősödésével kezd visszatérni a bizalom a közép-európai devizák iránt is: pénzteken a zlotynak volt nagyon jó napja, ma pedig a forint erősödik tovább intenzíven. Az euró/forint kurzus 263-ra jött le, ez a szint viszont kemény dió lesz, korábban már többször megfogta a forint erősödését.

A befektetők díjjazzák a forint elmúlt hetekben mutatott jó viselkedését, a legnagyobb görög riadalomban sem gyengült túlságosan, ezért most visszasúlyoznak - mondta Ötvös Mihány a CIB senior deviza üzletkötője. Amennyiben sikerülne a 262,80-as szintet leküzdenie, technikai alapon 260,50 forint jelentené a következő megállót, utána pedig a 257,80-258 forintos euróárfolyam is elérhető lenne - tette hozzá.

A devizapiacok nyugodtak, az euró/dollár 1,45 fölött ingadiozik, s a svájci frank is tartja a múlt héten elért viszonylag gyengébb szintjét: az euróval szemben 1,23 és 1,2330 között ingadozik.

A svájci frank egysége 214 forint, egy dollár pedig 181,30 forint a bankközi devizapiacon.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.07.05 08:54

@pro libertate:
Hol döntöget neked csúcsokat az export,,, max az export kevésbé esett vissza mint az import ezért javult a külkermérleg... ami megy az exportból az a német export fellendülése miatti magyar beszállítói export megugrása, ha megugrik a mercedes forgalma a világpiacon akkor a magyarországi Bosch is több alkatrészt állít elő is visz ki, ha ugrik az Audi forgalma akkor több motort kell Győrben gyártani... ez azonban a németek müve.... ha az élelmiszeripart meg a feldolgozóipart nézed akkor már jóval siralmasabb a helyzet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.07.04 23:16

@pro libertate: végre egy nem politikai hozzászólás Tőled! Kezdek felnézni rád :)...na azért ne bízd el magad :) azért ez az adóemelés a "tieid" szokása volt, vannak más megoldások is :) pl adóbeszedés hatékonyságának növelése, kevesebb államipénz lenyúlás, a lenyúlt pénzek visszavétele, adófizetők számának növelése, stb...
amúgy a többit most kivételesen jól látod...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.07.04 23:06

Ugyan, ha ilyen egyszerű lenne...
Mi történne egy egyszeri, nagyobb mértékű forint-leértékelésnél? A termelési költségek egy része, a munkabér, valóban csökkenne, minden más (energia, szállítás, stb.) nominálisan drágulna, jelenértéken legalább szinten maradna. Ez a mérleg egyik serpenyője. A másik: az államadósság Ft-ban kifejezve nőne (kb. a fele nem forint), az állam kénytelen lenn növelni a bevételeit. Mondjuk adóemelés formájában, ami pl. a leértékelés előnyeit élvező termelő-szférát sújtaná... A devizahitelesek terhei növekednének, a Ft felhalmozások értéke csökkenne. Azonnal megjelenne a magasabb munka-jövedelmek iránti igény. (És akkor még nem említettük az államilag vezérelt munkabér-korrekciót.)
Valószínűleg nagyon rövid időn belül végbemenne a korrekció, -> infláció.
A leértékelés tehát csak átmenetileg jelent versenyelőnyt, és kizárólag az exportálóknak. Persze, lehet folyamatosan adagolni a leértékelést - ismerős a "csúszó-leértékelés"?
A kérdés végül is az, hogy az exportban elérhető átmeneti előnyök ellensúlyozzák-e az inflációs hátrányokat: a hazai fizetési terhek növekedését és a fogyasztás szűkülését. Mai tudásunk szerint nagy valószínűséggel nem. Már csak azért sem, mert az exportáló cégek versenyelőnyéből nem szükségszerűen lesz állami, vagy főleg társadalmi előny - míg a hátrányok kétségtelenül össztársadalmiak. Ezért kell küzdeni az infláció ellen, amit a jegybank meglátásom szerint jól csinál. (Mellesleg ez a törvényben megszabott feladata, nem más, pl. gazdaságélénkítés.)

Abban egyébként egyetértünk, hogy "drágák vagyunk", bár szerintem találóbb az "alacsony hatékonyság" emlegetése. Ez ellen kellene fellépnie a kormánynak, rövidtávon pl. a termelési költségek (munkaköltségek) csökkentésével, hosszabb távon képzéssel, a munkakultúra fejlesztésével.
Megjegyzem, hogy az első negyedévben Bulgária után nálunk nőttek a legnagyobb ütemben a munkaköltségek (5,6 %-kal).

Egyébként, amíg az export soha nem látott csúcsokat döntöget, addig nem sok értelmét látom az "erős forint" emlegetésének. Nyilvánvalóan nem ez a gond.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.07.04 22:19

@átlagpolgár: Nem érti senki miért nem nő már évek óta ez a gazdaság, oszt nem jut eszébe senkinek, hogy esetleg sajna túl drágák vagyunk , inkább a lengyeleknél meg a szlovákoknál gyártatnak a multik ( itt meg eladják )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

átlagpolgár, 2011.07.04 21:55

@megalodon: Egyetértek! Persze ha még távolabbra tekintünk, mondjuk 2001-ben 270 Ft/euró árfolyam volt amikor Járai felszabadította az akkor még csak +-3%-os árfolyamsávot, és a szép kamatfelár miatt a külföldi spekuláns tőke folyamatosan szépen felértékeli a forintunkat. Csodálkozunk, hogy miért nincs munkahely, meg hogy az olcsó élelmiszerek és egyéb iparcikkek kiszorítják a magyar termékeket a hazai piacról. Amíg nem lesz reális árfolyam ( 300 Ft/Euró) addig nem indul be a gazdaság és nem lesz 1 millió munkahely sem. Alacsony kamat = gyengébb forint = több munkahely ( kicsit nagyobb infláció) Magas kamat= erős forint=kevés munkahely ( és mellékesen a külföldiek dagadtra keresik magukat a magyar államkötvényeken,amit a magyar adófizetők fizetnek )Köszönjük jegybank, köszönjük Simor András
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html