A Napi Gazdaság cikke

A BUX jelentős rést hagyva ugrott fel az emelkedést terelő trendcsatorna felső széléhez, ahol már megjelentek az eladók és az indexet visszaterelték a „medrébe". A BUX azóta nem tudott 19 500 pont felett zárni, de 19 000 pont alá sem engedte a vételi érdeklődés. Az oldalazás az esetek többségében csökkenéshez szokott vezetni. Eluralkodik ugyanis az a gondolat, hogy „ha itt nem tudunk pénzt keresni, akkor menjünk máshová." A csökkenés első jelei 19 000 pont alatti zárások lesznek, amiből első közelítésben az augusztus 19-24. közötti rés alsó széle adódik lehetséges támaszként. Ezzel a mozgással az index a 18 500-17 400 pont közötti korábbi kereskedési sávján belülre kerülhet. Az esés a sáv alsó széle közelében lassulhat. Az újra eluralkodó optimizmus, melynek valószínűsége most a trendcsatorna felső szélének közelsége miatt csekélyebb, 19 880 pont feletti zárások alapján kaphat ismét erőre.


Augusztus 20-át követően a Mol árfolyama is rést hagyva emelkedett, a 14 550-es korábbi csúcs fölé, annak azonban, hogy egyértelműen meg tudta volna haladni ezt a szintet, nincs jele. Jelenleg az árfolyam számára a 14 440-es szint nyújt támaszt. Amíg a kurzus efölött tartózkodik, bármikor lehetséges felpattanás 15 400 forint közelébe. A hosszabb távú emelkedés trendcsatornájának felső széle 16 000 forint közelében van. Amennyiben az előbb említett támasz alatti zárásokat látunk - a további emelkedéssel szemben jelenleg inkább erre mutatkozik nagyobb esély -, akkor az árfolyam „betölti" a fentebb említett rést, és megközelíti a jelenlegi rövidebb távú, emelkedő trend vonalát 13 900 forint közelében.




Az OTP árfolyamában is megmutatkozott az ünnep utáni tűzijáték, az árfolyam a hosszú hétvége után 281 forintos rést hagyva emelkedett tovább. Ez a rés az azóta eltelt kereskedési napokban csak részben töltődött be, így az emelkedést támogató, a rövidebb távú emelkedő trendvonal mellett a csökkenés első potenciális támaszát adja, 4550 forintnál. Amennyiben a csökkenés még ennél is markánsabb lenne, akkor azzal kell számolnunk, hogy az árfolyam a trendcsatorna alsó szélét fogja megcélozni, amelyet 3600-3800 forint közelében ér el. Újabb dinamikus emelkedésre egyértelmű jelet csak a legutóbbi csúcs (5200) feletti zárások adnak. Ebben az esetben kerülhet szóba a 6200-as szint elérése. A jelenlegi helyzet ehhez kevés alapot nyújt.


A Richter kurzusa az ünnep után 38 000 forint fölé tudott keveredni, és jelenleg is ez a szint jelent támaszt az árfolyam számára. Amíg a kurzus az előbb említett szint fölött tartózkodik, bármikor szóba jöhet egy 40 000 forintra történő felpattanás. Egyébként az árfolyam 36 500 forint környékén megközelíti a trendcsatorna alsó szélét. Újabb vételek ennél a szintnél vagy a kissé lejjebb elhelyezkedő erőteljesebb támasznál, 36 000-nél generálódnak.




Végül érdemes egy pillantást vetni az euró forintárfolyamra. A kurzus egy csökkenő ék alakzatból lépett ki augusztus 17-én, majd ezt követően igyekezett visszacsorogni a forint erősödését támogató trendvonal alá, azaz visszatesztelte az alakzatot. A teszt sikeres volt, a kurzus 266 forint közelében ismét gyenge irányba fordult, ezzel kijelölve a következő időszak uralkodó trendjét is. Az öt napja emelkedő árfolyam a 274,58-as ellenállási szintbe ütközött tegnap. További emelkedést (forintgyengülés) az előbb említett szint feletti zárások hozhatnak. Ekkor forintvételeket a potenciális ellenállás 276,60-277,60 közelében generálhat. Ezzel azonban újra napirendre kerül a 280-as árfolyamszint is. Az alakzatból mérhető árfolyam-emelkedés alapján a forint ismét a 290-es szint közelébe gyengülhet.

Háda Bálint

Quaestor, vezető elemző

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!