A jelek szerint a Fed e heti ülése jelenthet már csak igazi veszélyt az amerikai elnökválasztás óta kibontakozott rallyra a tőzsdéken. A Reuters összefoglaló elemzése szerint a befektetők már régóta azt várják, hogy a kedden és szerdán tartandó Fed ülésen az amerikai jegybak szerepét betöltő szervezet emelni fogja a kamatokat, ez lenne a második ilyen lépés az elmúlt egy évtizedben.

A piac nem is az emeléstől félhet, hiszen arra már mindenki számít, inkább attól, hogy mi lesz az amerikai monetáris politikát irányító testület álláspontja az inflációval és a jövőbeni emelésekkel kapcsolatban. Ha a korábbiaknál agresszívabb hangnemet ütne meg az ülést követő közlemény, az kedvezőtlen lenne a részvénypiacra nézve.

A részvénypiac Donald Trump választási győzelme óta sorra dönti rekordjait, köszönhetően annak, hogy a jövőre hivatalba lépő elnök adócsökkentéseket és az állami infrastrukturális beruházásainak növelését ígérte, valamint a szabályozói környezet egyszerűsítését.

A Reuters szerint a kamatemelés bejelentésével egy időben a Fed új előrejelzést is közölhet az amerikai gazdaság jövő évére vonatkozóan. Ha úgy látják, hogy az infláció komolyabban meglódul, akkor a korábban vártnál gyorsabban kényszerülhet az újabb kamatemelésre, s ez negatívan hathatna a részvénypiacra.

Ezt nem akarják

Quincy Krosby, a Prudential Financials piaci stratégája szerint ha a Fed az infláció gyorsulására utalna, akkor az ürügyet adhatna a piacnak arra, hogy megpihenjen egy kicsit. A befektetők szerinte nem nagyon örülnének egy korábban reméltnél agresszívabb Fednek, azonban valószínűbb, hogy Janet Yellen Fed-elnök inkább megnyugtatja a kedélyeket, s fokozatos áttérést ígér majd a magasabb kamatok irányába.

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága tavaly decemberben döntött mintegy egy évtizedes szünet után a kamatok emeléséről, s azt jelezte, hogy 2016-ban további szigorítások várhatóak. Azonban az amerikai gazdaság nem indult gyorsulásnak, s az olajárak esésével párhuzamosan a részvényárak is csökkenni kezdtek. Ez arra késztette a Fedet, hogy idén inkább kivárjon a további emelésekkel.

Jason Ware, az Albion Financial Group szakértője szerint a piac most elsősorban azt próbálja meg kitalálni, hogy egy-kettő, vagy három-négy kamatemelésre kell készülni 2017-ben.

A bankok a legérzékenyebbek

A részvényárfolyamok masszív emelkedése a választások óta már több szakértőt is arra késztetett, hogy óvatosságra intse a befektetőket. Az S&P 500-as index március óta a legjobb öthetes periódusát zárta, az Dow Jones Industrial index 7,8 százalékkal emelkedett - emlékeztet az összefoglaló. A piac most már akár rövid távon, akár hosszútávon nézzük, túlvettnek tekinthető - mondta Brad Lamensdorf, a Ranger Equity Bear alap menedzsere.

Ha változik a Fed hangneme, a pénzügyi szektor részvényei reagálhatnak a legnagyobb hevességgel. A mostani emelkedésben a szektor jelentősen túlteljesítette a piac egészét. Ennek oka, hogy a szabályozási környezete lazulására vonatkozó és az erősebb kamatemelésre vonatkozó várakozások egyaránt kedvező hatással volt megítélésükre.

A vártnál gyorsabb és agresszívabb szigorítási ütemnek lehet még egy, a részvények számára kedvezőtlen mellékhatása - emlékeztetnek a hírügynökség által megkérdezett elemzők. Ez pedig az, hogy a magasabb kamatok erősebb dollárt jelenthetnek, ami viszont negatívan hathat vissza a nagy exportkitettséggel rendelkező cégek profitjára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!