Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államokban a számos befektetői babona egyike szerint a Super Bowl, az amerikaifutball-bajnokság döntőjének eredménye jó előrejelezheti az év hátralévő részének tőzsdei teljesítményét. Az úgynevezett Super Bowl indikátor szerint a korábban két futball liga, a volt NFL illetve a korábbi AFL csapatai közül az NFL-es győzelem a tőzsde árfolyamok emelkedését, az AFL-es csapat bajnoksága pedig az árfolyamok esését jelzi előre a piacon.

A két rivális ligát 1970-ben egyesítették, de már 1967-ben is játszottak ilyen mérkőzést, igaz, akkor még nem Super Bowl néven. Ha addig visszamenőleg nézzük a statisztikákat, az indikátor teljesítménye egészen jónak tűnik, 45 alkalomból 36-szor bejött a mutató jóslata, s 1998-ig megdöbbentő találati pontosságot mutatott, 31-ből 28-szor működött.

A most vasárnapi meccs most újra volt NFL-es csapat, a Giants győzelmét hozta, ami elvileg - ha valaki hisz az ilyen jóslatokban - jó jel lehet a tőzsdének, igaz, ilyen alapon befektetni elég rizikós döntést jelent. Jó példa erre 2008 is, amikor szintén Patriots-Giants csata volt a döntőben, s szintén a Giants nyert. A Lehman-csőd azonban nem volt tekintettel az indikátorra, s a vezető részvényindexek hatalmas mínuszban zárták az évet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!